ΧΡΗΜΑ

Ανακαίνιση ακινήτου: Ποιοι κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για πέντε χρόνια

Ανακαίνιση ακινήτου: Ποιοι κερδίζουν έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για πέντε χρόνια
Pexels / Skitterphoto

Σημαντικές εκπτώσεις φόρου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα επιλέξουν να κάνουν ανακαίνιση από το 2024, προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση του φόρου εισοδήματος ενδέχεται να φτάσει έως και τα 16.000 ευρώ τα οποία κατανέμονται ισόποσα σε πέντε έτη. Σε αυτή την περίπτωση, για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση φόρου 3.200 ευρώ τον χρόνο, για πέντε χρόνια.

Ενώ, πλέον σε αυτά θα μπορούν να συμπεριληφθούν και οι δαπάνες για την αγορά αγαθών, αρκεί να μην υπερβαίνει το 1/3 του ποσού των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών που λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση του φόρου.

Χαρακτηριστικά, η διάταξη ορίζει ότι «οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, οι φορολογούμενοι έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ, ποσό το οποίο κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια.

Σημειώνεται επίσης πως σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση για την έκπτωση είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κρατήσουν τις αποδείξεις και τα τιμολόγια για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και η εξόφληση τους να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Διευκρινίζεται πως τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες θα πρέπει να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει πάρει τον δρόμο προς την ψήφιση του στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία χαρακτηρίστηκε με μεγάλη συμμετοχή και πολλά σημεία διαφωνίας, κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δείτε εδώ περισσότερα για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ