ΧΡΗΜΑ

«Πρεμιέρα» σήμερα στα σούπερ μάρκετ για το «Καλάθι της Σαρακοστής»

«Πρεμιέρα» σήμερα στα σούπερ μάρκετ για το «Καλάθι της Σαρακοστής»
eurokinissi

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα και έως το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου, το «Καλάθι της Σαρακοστής», στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, για τις αγορές των καταναλωτών ενόψει της Καθαράς Δευτέρας αλλά και της περιόδου έως το Πάσχα. 

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα διευρυμένο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που δημιουργείται, όπως και πέρσι, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών στις αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς προστίθενται τρεις επιπλέον κατηγορίες τροφίμων που παρουσιάζουν αυξημένη εποχική ζήτηση. Έτσι, από σήμερα, 13 Μαρτίου, οι λίστες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο μέτρο, εμπλουτίζονται με τα εξής προϊόντα: χαλβάς, νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.) καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά.

Οι καταναλωτές προετοιμάζονται για τις αγορές τους, για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με 6,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Μαρτίου έχουν τεθεί σε εφαρμογή, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας.

«Συγκρίνοντας τον πληθωρισμό του φετινού Φεβρουαρίου με τον περσινό, έχουμε αποκλιμάκωση και στο γενικό δείκτη στον πληθωρισμό από το 3,2% στο 2,9% αλλά έπεσε και ο πληθωρισμός τροφίμων από μήνα σε μήνα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά βλέπουμε ότι σταδιακά τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν, βεβαίως χρειάζεται προσπάθεια και ο στόχος είναι να δούμε τις τιμές των προϊόντων όχι μόνο να σταθεροποιούνται αλλά αν είναι δυνατόν να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται κιόλας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τρίτη στα Παραπολιτικά 90,1.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα που γεμίζουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, σύμφωνα με όσα επεσήμαναν στο CNN Greece, o πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, στα θαλασσινά καθώς και στη λαγάνα, αντίστοιχα, παραμείνουν σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα. Η παραδοσιακή, κλασική λαγάνα στους φούρνους της χώρας εκτιμάται πως θα πωλείται την Καθαρά Δευτέρα, από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, σε τιμές δηλαδή αντίστοιχες με τις περσινές, ή ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις, με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ