ΧΡΗΜΑ

Τρόφιμα: Η εαρινή «επίθεση» της ακρίβειας - Σε ποια προϊόντα «φρέναραν» οι αυξήσεις

Τρόφιμα: Η εαρινή «επίθεση» της ακρίβειας - Σε ποια προϊόντα «φρέναραν» οι αυξήσεις
Eurokinissi / Files

Η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές καθώς, παρότι ορισμένα προϊόντα εμφανίζουν σημάδια αποκλιμάκωσης, σε άλλες κατηγορίες, οι ανατιμήσεις συνεχίζονται.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η χώρα μας συγκαταλέγεται και τον Φεβρουάριο μεταξύ εκείνων που εμφανίζουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην κατηγορία των τροφίμων.

Στη συνολική εικόνα στα ράφια της εγχώριας αγοράς, τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, αποτυπώνεται πως οι επιμέρους κατηγορίες τροφίμων κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες. Από τη μία πλευρά, έστω και με αργό ρυθμό, οι αυξήσεις ''φρενάρουν'' κυρίως σε κατηγορίες στις οποίες οι τιμές εκτοξεύτηκαν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης την προηγούμενη διετία, όπως για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά. Αντίθετα, ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται κυρίως προϊόντα που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση, όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα ή το κακάο. Τα μηνύματα για τους προσεχείς μήνες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν είναι μάλιστα αισιόδοξα καθώς εκτιμάται πως η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί.

Η πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ σχετικά με τις τιμές στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο αποτυπώνει την παραπάνω εικόνα.

Οι ανατιμήσεις στα ράφια συνεχίστηκαν στις κατηγορίες: νερά και αναψυκτικά κατά 11,20%, φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά 7,46%, μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη κατά 6,78%, ξηροί καρποί και σνακ κατά 6,67%. Αύξηση 4,41% καταγράφεται στην κατηγορία «τρόφιμα παντοπωλείου», η οποία περιλαμβάνει και το ελαιόλαδο.

Η συγκρατημένη αύξησή της, όπως επισημαίνεται, οφείλεται στις μειώσεις στις τιμές των λοιπών ελαίων, αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα που συμμετέχουν στην κατηγορία (ζυμαρικά, ρύζι κ.ά.).

Από την άλλη πλευρά, σε μικρότερο πάντως ποσοστό, παρατηρήθηκαν την ίδια περίοδο μειώσεις, σε τυροκομικά, κατά -3,70%, γαλακτοκομικά κατά 3,39% αυγά και βούτυρα 0,10%.

Σε κάθε περίπτωση, η ακρίβεια στα τρόφιμα, παραμένει και το 2024 μία δύσκολη «εξίσωση» καθώς φαίνεται πως μετά τις συνέχεις και με ένταση, αυξήσεις του προηγούμενου έτους, αντίθετα η αποκλιμάκωση - σε όποιες περιπτώσεις παρατηρείται - γίνεται με αργούς ρυθμούς.