ΔΙΕΘΝΗ

Αισιόδοξος ο Μπάιντεν: Η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, θα καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό

Αισιόδοξος ο Μπάιντεν: Η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, θα καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό
«Είμαστε σε ισχυρότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο να καταπολεμήσουμε αυτόν τον πληθωρισμό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος AP Photo/Evan Vucci

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ύφεση «δεν είναι αναπόφευκτη» ενώ είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ μπορούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

«Κατ’ αρχάς, δεν είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στο Associated Press, αναφερόμενος στην πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, συμπληρώνοντας:

«Κατά δεύτερον, είμαστε σε ισχυρότερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο να καταπολεμήσουμε αυτόν τον πληθωρισμό».

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το 1994, εν μέσω προβλέψεων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ διαβεβαίωσε ότι η Fed διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και είναι «αποφασισμένη» να επιτύχει τον στόχο.

Η Fed αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα ανέλθει στο 5,2% φέτος (η εκτίμηση τον Μάρτιο ήταν στο 4,3%), και θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι πιο αδύναμη από όσο προέβλεπε, στο 1,7%, αντί του 2,8%.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,7% αντί για 3,5%.

«Η γενική οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε» μετά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου, σημειώνει η Fed στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίασή της, επισημαίνοντας ότι «το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα».

Όμως ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που «αντικατοπτρίζει την ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που συνδέεται με την πανδημία, το αυξημένο κόστος της ενέργειας και, γενικότερα, τις πιέσεις στις τιμές», αναφέρει.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπενθυμίζει ότι η εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν δημιούργησαν «πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις» και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Επιπροσθέτως, η καραντίνα στην Κίνα επέτεινε τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όλα αυτά επιβραδύνουν την αμερικανική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ