ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Οριακή ανάπτυξη 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο

Βρετανία: Οριακή ανάπτυξη 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο
Το νόμισμα της χώρας βρίσκεται σε κρίση τις τελευταίες ημέρες με φόντο το κυβερνητικό πλάνο AP Photo/Frank Augstein

Οριακή ανάπτυξη ύψους 0,2% σημείωσε το βρετανικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν μικρή συρρίκνωση κατά 0,1%.

Όμως η εκτόξευση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων φέρνουν πρόσθετα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν επιτρέπει στους αναλυτές να κρατήσουν αισιόδοξη στάση για τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η ώθηση από τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης και οι φοροαπαλλαγές αντισταθμίζονται από την ταχεία αύξηση του κόστους δανεισμού.

Το νόμισμα της χώρας βρίσκεται σε κρίση τις τελευταίες ημέρες με φόντο το κυβερνητικό πλάνο, όμως η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε του οικονομικού της σχεδίου που προκάλεσε τριγμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές, λέγοντας χθες, Πέμπτη, ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε «αμφιλεγόμενα» μέτρα για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και ότι δεν θα αλλάξει πορεία παρά την αναταραχή.

«Αυτό είναι το σωστό σχέδιο που έχουμε παρουσιάσει», δήλωσε η Τρας σε σειρά συνεντεύξεων με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του BBC.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας ONS, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 11% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ αναπτύχθηκε κατά 7,5% το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ