ΔΙΕΘΝΗ

Εκτινάχθηκε στο 83,4% ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Σεπτέμβριο

Εκτινάχθηκε στο 83,4% ο πληθωρισμός στην Τουρκία για τον Σεπτέμβριο
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασσε στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 1998 AP

Νέο ρεκόρ έσπασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία ο οποίος για τον Σεπτέμβριο έφτασε το 83,4% σε ετήσια βάση, στο πιο υψηλό σημείο που έχει φτάσει από τον Ιούλιο του 1998, μετά την τελευταία άνοδο του Αυγούστου που είχε αγγίξει το 80,21%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, η κατακόρυφη άνοδος των τιμών καταναλωτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και στη νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στο 12% από 13%, την οποία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Σημειώνεται πως το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερη από τη μισή αξία του από την αρχή του έτους και σήμερα η ισοτιμία ήταν 18,56 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο.

Στο 186% η αύξηση σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό

Την δική της εκτίμηση για την «πραγματική» αύξηση του πληθωρισμού έκανε η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους και ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 186% σε ετήσια βάση.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας ενώπιον οικονομικού φόρουμ την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι «ο εχθρός μου είναι τα επιτόκια» και δεσμεύθηκε να τα μειώσει ακόμη περισσότερο, σε μονοψήφιο επίπεδο μέχρι του τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο Ενρτογάν έχει δώσει εντολή στην κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 12%.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι προτιμά την ανάπτυξη και τις εξαγωγές από τη σταθερότητα των τιμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ