ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την Τουρκία σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την Τουρκία σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος. AP / Darko Bandic

Στο δρόμο των προκλήσεων επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε για πολλοστή φορά την Ελλάδα πως «προκαλεί» στρατιωτικοποιώντας τα νησιά και προειδοποίησε πως η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα οδηγήσει σε «καταστροφή για την ίδια και τον λαό της».

«Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», διεμήνυσε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου.

Παράλληλα απείλησε την Ελλάδα με αιχμή τη στρατιωτικοποίηση νησιών, λέγοντας ότι πρέπει να απέχει από … προκλήσεις, «που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της».

«Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική της συμμαχίας. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος μετά από 100 χρόνια, έχει και πάλι εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα. Με κάθε ευκαιρία λέμε ότι γνωρίζουμε το παιχνίδι που επιχειρείται να παιχτεί με αυτόν τον τρόπο. Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απάντησε στην κριτική για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της Σαγκάης, μαζί με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, λέγοντας ότι «κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες μας στην εξωτερική πολιτική, ως μετατόπιση από τον άξονά μας. Πρόκειται για ενδυνάμωση του δικού μας άξονα διεξάγει ταυτόχρονα διαφορετικές διπλωματικές σχέσεις στη βάση των εθνικών μας συμφερόντων».

Πρόσθεσε ότι η πολιτική της Άγκυρας προωθεί ενεργά πρωτοβουλίες για την επίλυση παγκόσμιων αλλά και περιφερειακών προβλημάτων, όπως μεταδίδει η Ηurriyet.

«Δηλώνω περήφανα ότι η τουρκική διπλωματία βρίσκεται διανύει μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους της των τελευταίων δεκαετιών. Η προσέγγισή μας στην ουκρανική κρίση είναι το τελευταίο παράδειγμα της εξωτερικής μας πολιτικής που έχει στο επίκεντρό της την ειρήνη, τη σταθερότητα, τον άνθρωπο», είπε ο Ερντογάν.

Οι δηλώσεις Ακάρ και οι προκλήσεις του τουρκικού Τύπου

Το τουρκικό αφήγημα για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αναπαρήγαγε την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι η στρατιωτικοποίησή τους σημαίνει ότι η Ελλάδα «βγαίνει» από τις συνθήκες της Λωζάννης και Παρισίων.

Στην ίδια ρότα κινούνται και τουρκικά ΜΜΕ, με χαρακτηριστικότερο σήμερα το δημοσίευμα της Yeni Safak, που αναφέρει ότι «23 νησιά είναι γεμάτα με αμερικανικά όπλα» κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές για την Ικαρία, τη Λήμνο και τη Ρόδο.

«Στην Ικαρία αντιαεροπορικά, στη Λήμνο F-16 και αντιαρματικά, στη Ρόδο άρματα μάχης και στη Χίο πυροβόλα», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Ενώπιος ενωπίω Μητσοτάκης - Ερντογάν στην Πράγα

Εν μέσω κλίματος έντασης στα ελληνοτουρκικά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στην Πράγα για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα διεξαχθεί στις 76 -7 Οκτωβρίου.

Το ενδεχόμενο μιας τετ-α-τετ συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην τσεχική πρωτεύουσα είναι μάλλον απίθανο.

Πέραν της ενόχλησης που υπάρχει στις Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι και για τη στάση της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας.

Η Αθήνα αποτιμά θετικά την απόφαση του Ερντογάν να παραβρεθεί στη Σύνοδο, εκτιμώντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αναμειγνύεται στα ευρωπαϊκά πράγματα και να κυκλοφορεί σε ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Κατά πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας -μια τακτική που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και ακολουθήθηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη- θέτοντας στο «τραπέζι» όλες τις πτυχές τού προβλήματος και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά στην περιοχή.

Το μήνυμα που εκπέμπει σταθερά η Αθήνα -τόσο μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και μέσω διπλωματικών οδών- είναι πως η χώρα μας είναι ανοιχτή στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στα ελληνικά νησιά ούτε θα αφήσει κάποια πρόκληση αναπάντητη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ