ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Μια μυστηριώδης φωτογραφία προκάλεσε μετοχικό ράλι 450 δισ. δολαρίων

Κίνα: Μια μυστηριώδης φωτογραφία προκάλεσε μετοχικό ράλι 450 δισ. δολαρίων
Το σημείωμα άρχισε να κυκλοφορεί την Δευτέρα το βράδυ στην κινεζική κοινωνική πλατφόρμα WeChat Photo by China Photos/Getty Images

Μυστήριο αποτελεί ακόμα η πηγή της φωτογραφίας ενός σημειώματος που προκάλεσε μετοχικό ράλι 450 δισ. δολαρίων στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για ένα σημείωμα τεσσάρων παραγράφων με τον προγραμματισμό της κινεζικής κυβέρνησης για να «ανοίξει» την οικονομία της, αν και μέχρι στιγμής, κανείς δεν είναι σίγουρος για το ποιος το έγραψε, το πότε ή αν το περιεχόμενο του ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ωστόσο η φωτογραφία αυτού ήταν αρκετή για να προκαλέσει μετοχικό ράλι στο χρηματιστήριο που κράτησε δύο ολόκληρες ημέρες και ακόμα συνεχίζεται.

Το σημείωμα άρχισε να κυκλοφορεί την Δευτέρα το βράδυ στην κινεζική κοινωνική πλατφόρμα WeChat σε ομάδες συνομιλίας οικονομικών αναλυτών και managers, σύμφωνα με τις ανώνυμες μαρτυρίες πολλών επενδυτών.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του σημειώματος, την Κυριακή 30/10 υψηλόβαθμο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης συναντήθηκε με ειδικούς για τον κορονοϊο, μετά από αίτημα του προέδρου Σι Τζίνπινγκ για να συζητήσουν την «επίσπευση ενός – υπό όρους – σχεδίου ανοίγματος» της χώρας, με στόχο να έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

«Ανάσα» για τις κινεζικές μετοχές

Μόλις 20 λεπτά χρειάστηκαν από την κυκλοφορία της φωτογραφίας για να προκληθεί ένα ανοδικό ράλι αξίας 320 δισ. δολαρίων για τον κινεζικό δείκτη MSCI, το οποίο συνεχίστηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με συνολικά κέρδη για τις δύο ημέρες στα 450 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρεται, οι επενδυτές έψαχναν για μια ευκαιρία να ξαναγοράσουν κινεζικές μετοχές, οι οποίες είναι μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, καθώς η οικονομία της χώρας ενισχύεται με τον πιο αργό ρυθμό, σχεδόν, σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών.

Τα συνεχόμενα lockdowns, η αδύναμη κατανάλωση και ένας αποδυναμωμένος κλάδος ακινήτων έχουν λειτουργήσει επιβαρυντικά στην χρηματιστηριακή αγορά της χώρας.

Ψήφος εμπιστοσύνης από την Γερμανία

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Παρασκευή, ο Όλαφ Σολτς, συνοδευόμενος από έναν «στρατό» γερμανών επιχειρηματιών, του μεγέθους της Volkswagen, της BMW, της BASF, της Merck της Deutsche Bank και της Bayer, θα γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τον Σι Τζινπίνγκ μετά την πανηγυρική ανανέωση της θητείας του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Ο καγκελάριος έχει μάλιστα ήδη στείλει τα... διαπιστευτήριά του, εγκρίνοντας εγκαίρως, την περασμένη Τετάρτη, τη συμμετοχή της κρατικής κινεζικής Cosco στην εταιρία διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού στο Αμβούργο, παρά τις πανταχόθεν αντιδράσεις.

Lockdown γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone

Παρά τις πληροφορίες για «άνοιγμα», οι αρχές της Κίνας έθεσαν σήμερα (2/11) σε lockdown την ζώνη γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone παγκοσμίως, μετά τον εντοπισμό εστίας κορωνοϊού.

Η οικονομική ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο Ζενγκζού, στην κεντρική Κίνα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο το οποίο διαχειρίζεται η ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn, θα παραμείνει σε lockdown για επτά ημέρες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Στο εργοστάσιο, όπου εργάζονται περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, εντοπίζονται από τα μέσα Οκτωβρίου κρούσματα της covid19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ