ΔΙΕΘΝΗ

FTX: Ο μεγιστάνας των crypto έχασε το 94% της περιουσίας του, σε μια νύχτα

FTX: Ο μεγιστάνας των crypto έχασε το 94% της περιουσίας του, σε μια νύχτα
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση του πλούτου που έχει βιώσει ποτέ ένας δισεκατομμυριούχος μέσα σε μια μέρα Pixabay

Το 94% της περιουσίας του έχασε σε μία μόλις νύχτα ο διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος από περιουσία 16 δισ. δολαρίων έφτασε να διαθέτει 1 δισ. δολάρια την Τρίτη 8/11.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάρρευση του πλούτου που έχει βιώσει ποτέ ένας δισεκατομμυριούχος μέσα σε μια μέρα, αν και δεν αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που έχει χαθεί.

Συγκεκριμένα, στις 3/2/22 ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχασε 29 δισ. δολάρια, ωστόσο η καθαρή του περιουσία εξακολουθούσε να υπολογίζεται στα 84,3 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, πέρυσι, ο CEO της Tesla, Ίλον Μασκ έχασε 50 δισ. δολάρια σε δύο ημέρες όταν ρώτησε τους χρήστες του Twitter εάν έπρεπε να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην αυτοκινητοβιομηχανία του — αλλά παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ξαφνικές απώλειες αυτού του μεγέθους δεν είναι σπάνιες μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, αλλά ποτέ ένας δισεκατομμυριούχος δεν έχασε ένα τόσο τεράστιο ποσοστό της περιουσίας του μέσα σε μια μέρα.

«Τα θαλάσσωσα», παραδέχτηκε ο Μπάνκμαν-Φριντ

Όπως αναφέρει σχετικά το Bloomberg, ο – ακόμα – δισεκατομμυριούχος της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, προειδοποίησε πως χωρίς τη ρευστότητα που θα έφερνε η συμφωνία με την Binance, η FTX.com θα αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση.

Κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης την Τετάρτη, προτού η Binance δεσμευθεί για την προσφορά εξαγοράς του FTX, ο Μπάνκμαν-Φριντ δήλωσε στους επενδυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων πως αντιμετωπίζει έλλειμμα έως και 8 δισ. δολαρίων και χρειάζονται 4 δισ. δολάρια για να παραμείνει η εταιρεία εντός των υποχρεώσεων της.

Η FTX επιχειρεί να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την διάσωση της με τη μορφή χρέους, μετοχικού κεφαλαίου ή συνδυασμό και των δύο, αναφέρουν οι πηγές.

«Τα θαλάσσωσα», παραδέχτηκε ο Μπάνκμαν-Φριντ στους επενδυτές, συμπληρώνοντας πως θα ήταν «απίστευτα, απίστευτα ευγνώμων» εάν μπορούσαν να βοηθήσουν.

Το «ναυάγιο» της συμφωνίας FTX – Binance

Η Binance εγκαταλείπει τα σχέδια εξαγοράς της FTX έπειτα από τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων που πραγματοποίησε διαπιστώθηκε κακοδιαχείριση και κεφαλαιακό χάσμα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της FTX προς τους πελάτες της.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, «ως αποτέλεσμα της εταιρικής δέουσας επιμέλειας, καθώς και των τελευταίων δελτίων ειδήσεων σχετικά με κακή διαχείριση κεφαλαίων πελατών και έρευνες ειδησεογραφικών πρακτορείων των ΗΠΑ, αποφασίσαμε ότι δεν θα επιδιώξουμε την εξαγορά της FTX.com.

Στην αρχή, η ελπίδα μας ήταν να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε.

Κάθε φορά που ένας σημαντικός παράγοντας σε έναν κλάδο αποτυγχάνει, οι μικρομέτοχοι υποφέρουν.

Έχουμε δει τα τελευταία αρκετά χρόνια ότι το οικοσύστημα γίνεται πιο ανθεκτικό και πιστεύουμε με τον καιρό ότι τα ακραία φαινόμενα ανθρώπων που κάνουν κατάχρηση κεφαλαίων χρηστών θα εξαλειφθούν από την ελεύθερη αγορά.

Καθώς αναπτύσσονται τα ρυθμιστικά πλαίσια και καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να εξελίσσεται προς μεγαλύτερη αποκέντρωση, το οικοσύστημα θα δυναμώνει».

Εκτός από τις οικονομικές πιέσεις, η FTX βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής των αρχών στις ΗΠΑ, καθώς η SEC διερευνά εάν η εταιρεία διαχειρίστηκε σωστά τα κεφάλαια των πελατών, καθώς και τη σχέση της με άλλα τμήματα της αυτοκρατορίας crypto του Μπάνκμαν - Φριντ, συμπεριλαμβανομένου του οίκου συναλλαγών του Alameda Research. Αξιωματούχοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργάζονται επίσης με τους δικηγόρους της SEC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ