ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δεύτερος μήνας υποχώρησης στον πληθωρισμό - Στο 10,5% τον Δεκέμβριο

Βρετανία: Δεύτερος μήνας υποχώρησης στον πληθωρισμό - Στο 10,5% τον Δεκέμβριο
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του 2022 στο 10,5% από το 10,7% που ήταν τον Νοέμβριο (AP Photo/Alastair Grant)

Δεύτερο μήνα επιβράδυνσης κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο του 2022 στο 10,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του 2022 στο 10,5% από το 10,7% που ήταν τον Νοέμβριο.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παρέμεινε αμετάβλητος στο 6,3%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε εκτιμήσει τον Νοέμβριο ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περίπου στο 5% έως το τέλος του 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιούνται, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει για τις συνεχιζόμενες ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις από την αγορά εργασίας και άλλους παράγοντες.

Οι αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο 4% από το 3,5% στις 2 Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινώσει και την τριμηνιαία έκθεσή της με τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Στο 9,2% ο πληθωριασμός στην Ευρωζώνη - Στο 7,6% στην Ελλάδα

Σαφή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς διαμορφώθηκε στο 9,2% το Δεκέμβριο του 2022 έναντι 10,1% ένα μήνα νωρίτερα.

Αντίστοιχα, στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έπεσε στο 7,6% έναντι 8,8% το Νοεμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το Δεκέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί στο 7,2%.

Στο σύνολο των χωρών για τις οποίες η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία του πληθωρισμού, οι 22 κατέγραψαν χαμηλότερο πληθωρισμό το Δεκέμβριο, οι δύο δεν είδαν κάποια μεταβολή ενώ τρεις κατέγραψαν αύξηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ