ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Δεν «βλέπει» επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την πτώχευση της Silicon Valley Bank

ΕΚΤ: Δεν «βλέπει» επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την πτώχευση της Silicon Valley Bank
Δεν αναμένεται κάποια εσπευσμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ AP Photo/Michael Probst

Μετά την ενημέρωση εκπροσώπου της Κομισιόν, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σπεύδουν, επίσης, να κατευνάσουν, τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η πτώχευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στέλεχος της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.

Επίσης, δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια, που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαθέτουν ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank, η οποία έδινε δάνεια κυρίως σε τεχνολογικές startups που έχουν υψηλό ρίσκο.

Συμπληρώνει, δε, ότι δεν εκτιμάται κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο «ντόμινο».

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φόντο της εσπευσμένης σύγκλησης της ομάδας κρίσεων της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) τη Δευτέρα (13/3), προκειμένου να αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank στην εγχώρια αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ