ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση της UBS για εξαγορά της Credit Suisse για έως ένα δισ. ευρώ

Πρόταση της UBS για εξαγορά της Credit Suisse για έως ένα δισ. ευρώ
Κτήριο της UBS (AP Photo/Michael Probst)

Η UBS πρότεινε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως ένα δισ. ευρώ, όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times, την ώρα που οι ελβετικές Αρχές συζητούν έκτακτα μέτρα που θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγορά μέσα σε μερικές μόλις ώρες. 

Η UBS δέχεται σφοδρές πιέσεις να ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse πριν από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές.

Κατά την ίδια εφημερίδα, η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας αναμένεται να υπογραφεί ακόμη και το απόγευμα της Κυριακής.

Mε βάση τη συμφωνία, η UBS θα αγοράσει τις μετοχές της Credit Suisse στην τιμή των 0,25 ελβετικών φράγκων έναντι 1,86 ελβετικών φράγκων που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής.

H εν λόγω αποτίμηση ανέρχεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τιμής της μετοχής της Credit Suisse στο κλείσιμο της Παρασκευής, όπως είπαν πηγές στην οικονομική εφημερίδα.

Η UBS επιμένει, επίσης, να υπάρξει μηχανισμός που θα επιτρέπει την ακύρωση της συμφωνίας, εάν υπάρξει αρνητική μεταβολή με άνοδο των spreads των CDS της κατά 100 μονάδες βάσης ή και περισσότερο.

Οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη και οι όροι δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει», με τους Financial Times να υπογραμμίζουν ότι πρόσωπα που γνωρίζουν την πρόοδο των συζητήσεων εξηγούν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις εντός της ημέρας.

Άλλα πρόσωπα φέρονται να είπαν στην εφημερίδα ότι οι παρόντες όροι είναι άδικοι για την Credit Suisse και τους μετόχους της ενώ παράλληλα υπάρχουν και «φωνές» που διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα, που θα επιτρέψουν την εξαγορά χωρίς ψηφοφορία των μετόχων της τράπεζας.

Υπήρξε περιορισμένη επαφή μεταξύ των δύο δανειστών και οι όροι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη ρυθμιστική αρχή Finma, ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για να προχωρήσει η συμφωνία, πρόσθεσαν.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι μέλη της κυβέρνησης συμμετείχαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη το πρωί της Κυριακής, για να συζητήσουν το φλέγον αυτό ζήτημα για την ελβετική οικονομία.

«Γκρεμίστηκαν» οι μετοχές της Credit Suisse

Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν απότομη πτώση τις τελευταίες ημέρες, αφότου δήλωσε ότι βρήκε «ουσιαστική αδυναμία» στις οικονομικές της αναφορές.

Ένα έκτακτο «σωσίβιο» 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν έχει επιλύσει το ζήτημα.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι μετοχές της Credit Suisse θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πέφτουν, αφού υποχώρησαν κατά 24% την Τετάρτη.

Αυτό προκάλεσε γενικό ξεπούλημα στις ευρωπαϊκές αγορές και φόβους για ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Tο βράδυ του Σαββάτου (18/3), η ελβετική κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Τα προβλήματα συνέπεσαν με την αποτυχία δύο δανειστών στις ΗΠΑ - της Silicon Valley Bank και της Signature Bank - εγείροντας φόβους για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Η Credit Suisse, η οποία ιδρύθηκε το 1856, έχει αντιμετωπίσει σειρά από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Ανέφερε απώλεια 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, τη χειρότερη χρονιά από την οικονομική κρίση του 2008 και έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να είναι κερδοφόρα μέχρι το 2024.

Η UBS, την ίδια στιγμή, κατέγραψε κέρδη ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Η Credit Suisse, μια εγχώρια τράπεζα με 95 υποκαταστήματα, έχει παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα και διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία πλούσιων πελατών.

Είναι μία από τις 30 τράπεζες παγκοσμίως που θεωρούνται πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν, επειδή είναι τόσο σημαντικές για το διεθνές τραπεζικό σύστημα.

Στο τέλος του περασμένου έτους η Credit Suisse είχε προσωπικό 50.480 ατόμων σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 16.700 εργαζόμενους στην Ελβετία, αν και 9.000 θέσεις εργασίας επρόκειτο να καταργηθούν, αναφέρει το ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ