ΔΙΕΘΝΗ

JP Morgan: Η τραπεζική κρίση πλησιάζει στο τέλος της

JP Morgan: Η τραπεζική κρίση πλησιάζει στο τέλος της
AP Photo/Jacquelyn Martin

«Αν και υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και νέες απρόβλεπτες χρεοκοπίες τραπεζών, η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, που προκάλεσε πανικό στις παγκόσμιες αγορές, πλησιάζει στο τέλος της», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον.

Σε συνέντευξή του στο CNNi, ο Ντάιμον δήλωσε ότι ανάλογα προβλήματα σαν αυτά που παρουσίασε η Sillicon Valley Bank, εμφανίζουν ελάχιστες τράπεζες και την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα τριμηναία αποτελέσματα του κλάδου, που αναμένεται να είναι καλά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο επικεφαλής της JP Morgan υπογράμμισε ότι η κατάσταση σήμερα δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνη που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Θυμηθείτε, το ’08 ήταν εκατοντάδες τραπεζικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, η μόχλευση ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Τώρα δεν το έχουμε αυτό. Τεράστια προβλήματα στην αγορά στεγαστικών δανείων. Ούτε αυτό το έχουμε τώρα. Και το αμερικανικό κοινό δεν πρέπει να το σκέφτεται κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα και έτσι, σύμφωνα με τον Ντάιμον δεν πειράζει να αφήσουμε κάποιες τράπεζες να καταρρεύσουν. «Η αποτυχία είναι ok. Απλώς δεν θέλεις το φαινόμενο ντόμινο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο 67χρονος τραπεζίτης, που διευθύνει την JP Morgan από το 2005, είναι ο μόνος CEO από την εποχή της κρίσης του 2008 που παραμένει στο τιμόνι μεγάλης τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ