ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ενισχυμένη δημοσιονομική βιωσιμότητα το σοκ του πολέμου

ΔΝΤ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ενισχυμένη δημοσιονομική βιωσιμότητα το σοκ του πολέμου
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Ελλάδα αντιμετώπισε το σοκ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με ενισχυμένη δημοσιονομική βιωσιμότητα και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση των συμπερασμάτων του από τη διαβούλευση του άρθρου 4.

Αναφέρει ότι οι ισχυρές επενδύσεις και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Next Generation EU (Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) στηρίζουν την ανάπτυξη από τον αντίκτυπο του πολέμου, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2026.

Οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχουν δώσει κάποιο χώρο στην κυβέρνηση για μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών με παράλληλη ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους.

Η έκθεση του ΔΝΤ

  • Η Ελλάδα αντιμετώπισε το σοκ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με ενισχυμένη δημοσιονομική βιωσιμότητα και χρηματοπιστωτική σταθερότητα
  • Ο σωστός συνδυασμός μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής θα βοηθήσει στη διατήρηση της μακρο-χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και θα στηρίξει μεσοπρόθεσμα μία ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη
  • Τολμηρές δομικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, θα υποστηρίξουν μία υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη και θα μειώσουν το επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το σοκ των τιμών ενέργειας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, αλλά οι ισχυρές επενδύσεις και οι δομικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Next Generation EU (NGEU) υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της φοροδιαφυγής έχουν διευρύνει τη φορολογική βάση και έχουν μειώσει την παραοικονομία, δημιουργώντας κάποιο χώρο για στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με παράλληλη διασφάλιση της ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους.

Το Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα (FSAP) του 2026 - το πρώτο από το 2006 - διαπιστώνει ότι οι συστημικοί κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα ήταν χαμηλοί πριν από τον πόλεμο και παραμένουν διαχειρίσιμοι.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί στο 1,8% το 2026.

Παρά την στήριξη από τις υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις και τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η εξασθενημένη εξωτερική ζήτηση λόγω του πολέμου θα επηρεάσουν αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση και τον τουρισμό.

Μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 1,5%, σε ένα πλαίσιο μείωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας με χαμηλή συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και αργή αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί και απορρέουν κυρίως από έναν παρατεταμένο πόλεμο, μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και τον κατακερματισμό του εμπορίου, ενώ οι εγχώριοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων που χρηματοδοτούνται από το NGEU. Ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προκύπτουν από περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, αύξηση των μισθών που υπερβαίνει την αύξηση της παραγωγικότητα της εργασίας και υψηλότερες δαπάνες που συνδέονται με κλιματικά σοκ.