ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού θα έρθει με επενδύσεις

Μυτιληναίος: Ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού θα έρθει με επενδύσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ελληνική ενεργειακή αγορά, η MYTILINEOS παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις προσπάθειες για το άνοιγμα της λιανικής στο ρεύμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο η MYTILINEOS συμμετείχε στο market test, διατυπώνοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις της για το μέλλον του λιγνίτη, εξαιτίας και των ρυθμίσεων προς τον στόχο της καθαρής ενέργειας.

Αυτό όμως που και ο ίδιος ο Ευαγγέλος Μυτιληναίος τόνισε, μιλώντας στο καθιερωμένο ετήσιο γεύμα αναλυτών, είναι ότι για να μπορέσει μία εταιρεία να σταθεί μακροπρόθεσμα στον δύσκολο στίβο της ενέργειας, απαιτούνται τολμηρές επενδυτικές αποφάσεις, αλλά και κεφάλαια.

Το νέο ενεργειακό μίγμα που διαμορφώνεται θα συμπεριλαμβάνει φυσικά το λιγνίτη, αλλά θα χρειαστούν άμεσες επενδύσεις ακόμα και στα assets που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ: επενδύσεις που αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει.

Επιπλέον, το αντίπαλο δέος της ΔΕΗ, ο μεγάλος ανταγωνιστής που θα δημιουργηθεί, θα μπορεί να συντηρεί το υψηλό μερίδιό του, μέσα από ένα διαφοροποιημένο προφίλ, με καθαρές προσβάσεις σε ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματικό ανταγωνισμό.

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος, προϋποθέτει επενδύσεις, είτε σε υπάρχουσες μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ που μένουν εκτός market test είτε σε εργοστάσια παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι οποίες θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν τα μερίδια αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ