ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτυχία για το IQOS: Έτοιμο να κατακτήσει και τις ΗΠΑ!

Επιτυχία για το IQOS: Έτοιμο να κατακτήσει και τις ΗΠΑ!

Βοηθά τους «θεριακλήδες» να αφήσουν πίσω τους το παραδοσιακό τσιγάρο και σταδιακά συμβάλλει στο να αποτελέσει ο όρος «παθητικός καπνιστής»… παρελθόν. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τα συμβατικά προϊόντα καπνού, βελτιώνει την εμφάνιση και την αισθητική των χρηστών. Αν και πριν κάποια χρόνια, οι περισσότεροι παραδοσιακοί καπνιστές εμφανίζονταν διστακτικοί και γεμάτοι προκατάληψη απέναντι σε εναλλακτικές μεθόδους αντικατάστασης του τσιγάρου, πλέον εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν κάνει «στροφή», χάρη στις πρωτοποριακές συσκευές θέρμανσης καπνού, που σε λίγο καιρό θα κατακτήσουν και την αμερικανική αγορά!

Ο λόγος για το IQOS της Philip Morris International (PMI), η οποία ετοιμάζεται να φέρει την «επανάσταση» στην καπνοβιομηχανία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της εταιρείας είναι κατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας και έδωσε το πράσινο φως στην πώλησή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι, μάλιστα, το πρώτο ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού που καταφέρνει να λάβει άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, σε συνέχεια του νόμου του 2009, που εξουσιοδοτεί τον FDA να ρυθμίζει τα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας των καινοτόμων προϊόντων.

Έτσι, μετά την επιτυχία του σε Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 150.000 καταναλωτές έχουν εμπιστευθεί το IQOS, αλλά και σε 46 ακόμα αγορές, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Λιθουανίας και της Ιαπωνίας, όπου πάνω από 7,3 εκατομμύρια ενήλικοι καπνιστές έχουν υιοθετήσει το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της PMI, το καινοτόμο προϊόν της εταιρείας που θερμαίνει -αλλά δεν καίει- τον καπνό, ετοιμάζεται να γίνει η αγαπημένη εναλλακτική λύση καπνίσματος και για 40 εκατομμύρια ενήλικους χρήστες στις ΗΠΑ! Το μέγεθος της επιτυχίας, μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο κατανοητό, αν κάποιος αναλογιστεί ότι πριν λίγους μήνες ο FDA αποφάσισε να περιορίσει την πώληση των περισσότερων ηλεκτρονικών τσιγάρων με αρωματικά υγρά νικοτίνης σε pods και να τα αποσύρει από τα σουπερμάρκετ και τα πρατήρια βενζίνης, θέτοντας αυστηρούς ηλικιακούς ελέγχους για την αγορά τους στο διαδίκτυο. Η απόφαση για την έγκριση της κυκλοφορίας των IQOS, που φανερώνει την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός κυβερνητικός Οργανισμός στα προηγμένα προϊόντα της PMI, είναι εξάλλου αποτέλεσμα της ενδελεχούς αξιολόγησης της αίτησης της εταιρείας προς τον FDA, που υποβλήθηκε το 2017.

Η «πρωτιά» της PMI ανεβάζει τον πήχη

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση του FDA «ο οργανισμός βρίσκει ότι το αερόλυμα του IQOS περιέχει λιγότερα τοξικά χημικά από τον καπνό του τσιγάρου και ότι πολλές από τις τοξίνες που υπάρχουν είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τον καπνό του τσιγάρου». Αυτή η «πρωτιά» της PMI επί αμερικανικού εδάφους ανεβάζει τον πήχη σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ένας τόσο αυστηρός Οργανισμός, όπως ο FDA, δίνει τελικά άδεια κυκλοφορίας στο IQOS μετά από εξονυχιστικό έλεγχο της επιστημονικής τεκμηρίωσής του, αναφέροντας συγκεκριμένα στην απόφαση ότι είναι «κατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας, διότι παράγει λιγότερες τοξικές ουσίες από τα τσιγάρα και διότι δεν φαίνεται να είναι «ελκυστικό» στους νέους, στους πρώην και μη-καπνιστές».

2 copy

Εξάλλου, κύριος στόχος της PMI είναι η εξεύρεση της ασφαλέστερης εναλλακτικής λύσης στο κάπνισμα και η πλήρης αντικατάσταση των τσιγάρων με λύσεις προηγμένης τεχνολογίας, που συνοδεύονται από αυστηρή επιστημονική τεκμηρίωση, δεδομένου ότι η εταιρεία αναγνωρίζει τις βλαβερές επιπτώσεις των συμβατικών τσιγάρων στην υγεία. Για το λόγο αυτό και πράττοντας ορθά, η PMI δεν χρησιμοποιεί τον τίτλο «ηλεκτρονικό τσιγάρο», καθώς το IQOS στηρίζεται στην τεχνολογία «Heat not Burn», που σημαίνει ότι ο καπνός θερμαίνεται αντί να καίγεται. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η έκλυση λιγότερων τοξικών χημικών από τον καπνό του τσιγάρου και τα χαμηλότερα επίπεδα πολλών από τις τοξίνες σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου. Απελευθερώνεται μόνο νικοτίνη, χωρίς να συνοδεύεται από τον καπνό και την ενοχλητική μυρωδιά του συμβατικού καπνού.

H «ιστορική» απόφαση του FDA αποτελεί ορόσημο στην πορεία του προϊόντος, αλλά και κομβικό σημείο για την υλοποίηση του οράματος της εταιρείας για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΜΙ έχει υποβάλει και παράλληλη αίτηση για την έγκριση του IQOS ως «Προϊόν Καπνού Τροποποιημένου Κινδύνου» (Modified Risk Tobacco Product Application - MRTPA), το οποίο ο FDA συνεχίζει να εξετάζει.

To… μυστικό του «success story» της γαλανόλευκης θυγατρικής

3

Σύμφωνα με την εταιρεία η έγκριση του FDA βρίσκει «το εργοστάσιο της Παπαστράτος έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις». Το «success story» της γαλανόλευκης θυγατρικής στον Ασπρόπυργο, όπου φιλοξενείται η μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού HEETS για το IQOS στο εργοστάσιο της Παπαστράτος, οφείλεται τόσο στις επενδυτικές πρωτοβουλίες της PMI, όσο και στις προσπάθειες των 1.260 πλέον εργαζομένων της εταιρείας, που βοηθούν την επιτυχημένη ομάδα να διευρύνει το προβάδισμα που κατέχει ήδη. Εξάλλου, στην Ελλάδα όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται αποκλειστικά στο IQOS, με σημαντικό μερίδιο αγοράς πανελλαδικά, καθιστώντας τη χώρα μας την 3η αγορά του IQOS παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία και τη Λιθουανία, όπως ανακοίνωσε η ΡΜΙ στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση των μετόχων της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ