ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Παράταση αποφάσεων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου

Εθνική Ασφαλιστική: Παράταση αποφάσεων μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι πιέσεις προκειμένου να κλείσει το θέμα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, εντείνονται ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Στην «παράταση» θα κριθεί όπως όλα δείχνουν το μέλλον της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το χθεσινό, κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση, δίνοντας εκ νέου προθεσμία μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Πλέον, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του CNN Greece, στο τραπέζι βρίσκονται και τα τρία σενάρια: η πώληση στο fund CVC, το οποίο θεωρείται το βασικό αλλά όχι και αποκλειστικό.

Αν όμως δεν προχωρήσει, υπάρχει το Plan B, δηλαδή η διάθεσή των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Αυτό, στη μία εκδοχή του, μπορεί να γίνει αποκλειστικά μέσω Δημόσιας Εγγραφής στο Χρηματιστήριο, σε ποσοστό από 51% έως και 80%. Ή εναλλακτικά να συνδυάσει private placement ενός ποσοστού με το υπόλοιπο να διατίθεται στο Χρηματιστήριο, φτάνοντας πάντα ανάμεσα στο 51% και το 80%.

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου η διοίκηση του κ. Παύλου Μυλωνά παρουσίασε τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, συμπεριλαμβανομένης και της βελτιωμένης πρότασης που κατέθεσε το CVC. Πρόταση που θεωρήθηκε ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν κρίθηκε ικανοποιητική ώστε να «κλειδώσει» το ντιλ.

Από την άλλη, το γεγονός ότι δόθηκε νέα παράταση σημαίνει ότι οι συνομιλίες με το fund δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο αλλά αντίθετα υπάρχει επιθυμία και από τις δύο πλευρές να γεφυρωθεί το χάσμα. Έτσι, πηγές κοντά συνομιλίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενη της συμφωνίας ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το CVC είναι το βασικό σενάριο εργασίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι.

Εντούτοις, τονίζουν με νόημα ότι δεν είναι το μοναδικό, καθώς το Plan B της διάθεσης μετοχών μέσα από το Χρηματιστήριο δεν είναι «μπλόφα» για να εξασφαλίσει η τράπεζα βελτιωμένο τίμημα αλλά έχει ουσία και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή η διοίκηση Μυλωνά δεν χρειάζεται επιπλέον εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες, καθώς έχει λάβει ήδη τη σχετική έγκριση από τη DG Comp.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι πιέσεις προκειμένου να κλείσει το θέμα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, εντείνονται. Έτσι, οι τελικές αποφάσεις θεωρούνται πλέον ζήτημα χρόνο καθώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς «η υπόθεση έχει ήδη κακοφορμίσει» και κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν τα σκηνικά του παρελθόντος με τους άγονους διαγωνισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ