ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το efood εξαγοράζει τα καταστήματα Kiosky’s

Το efood εξαγοράζει τα καταστήματα Kiosky’s

Την είσοδο της efood στο χώρο των φυσικών σημείων πώλησης προϊόντων σηματοδοτεί η εξαγορά από τη Delivery Hero της ΙΝΚΑΤ, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο περιπτέρων Kiosky’s και τα καταστήματα Kiosky’s Convenience Stores.

Συγκεκριμένα, η Delivery Hero, η γερμανική εταιρεία στην οποία ανήκει το efood, προχώρησε σε γνωστοποίηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι στις 2 Σεπτεμβρίου κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά των εταιρειών «Άλφα Διανομές Ζαχαρώδη Ποτά Ψιλικά Α.Ε.» (σ.σ. είναι η εταιρεία χονδρικής του ομίλου), ΙΝΚΑΤ, delivery.gr και e-table.gr. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Delivery Hero, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα σε οικονομική εφημερίδα. Η εξαγορά τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει γίνει γνωστό αλλά η κίνηση αυτή αποτελεί μία σαφή ένδειξη των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην εγχώρια αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων με το efood να θέλει να διευρύνει σημαντικά τη θέση του.

Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως θα διαχειριστεί η Delivery Hero και το efood τα καταστήματα Kiosky’s με τα οποία υπήρχε ήδη συνεργασία για τη διανομή περίπου 1200 κωδικών πώλησης. Σημειώνεται πως η φημολογία για κίνηση εξαγοράς των Kiosky’s από το efood υπήρχαν εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς, όμως, να έχει επιβεβαιωθεί.
Το δίκτυο της Kiosky’s Convenience Stores αποτελείται αυτή τη στιγμή από περίπου 75 σημεία πώλησης από 65 που ήταν το 2020, ενώ το πλάνο είναι να φθάσει μέχρι το τέλος του 2021 στα 100 σημεία πώλησης. Συνολικά τα σημεία της INKAT (περίπτερα και convenience stores) ανέρχονται σε 500. Σημειωτέον πως το 2019 τα Kiosky’s είχαν φθάσει στα 79 σημεία πώλησης αλλά η κρίση της πανδημίας επηρέασε αρνητικά την πορεία της ΙΝΚΑΤ.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα, ο κύκλος εργασιών της ΙΝΚΑΤ το 2020 ανήλθε στα 54,888 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας πτώση 5,36% σε σχέση με το 2019 με την εταιρεία να παρουσιάζει ζημιές προ φόρων 718.589,84 ευρώ από κέρδη 259.315,68 ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημίες μετά φόρων ήταν στα 637.544,59 ευρώ έναντι κερδών 67.040,74 ευρώ.

Η συμφωνία εξαγοράς περιλαμβάνει ακόμη και το delivery.gr, μία από τις πιο «μικρές» πλατφόρμες online παραγγελιών. Στο παρελθόν, το efood είχε προχωρήσει σε αντίστοιχες εξαγορές αποκτώντας το clickdelivery.gr και το deliveras.gr.
Επίσης, περιλαμβάνει και το e-table.gr, μία πλατφόρμα κρατήσεων σε εστιατόρια, η οποία παρουσιάζει αρκετά καλούς ρυθμούς ανάπτυξης ιδίως τους τελευταίους μήνες καθώς οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στο χώρο της εστίασης έχει οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στην Delivery Hero να μην προχωρήσει στην απόκτηση είτε του delivery.gr είτε του e-table.gr είτε και των δύο.
Η απόκτηση των Kiosky’s εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει την efood και σε άλλα πλάνα όπως είναι η επέκταση στην περιφέρεια με τη δημιουργία dark stores, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση από πλευράς ανταγωνισμού, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις πλατφόρμες online παραγγελιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ