ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι κινήσεις της Πλαίσιο Computers μετά τη δημόσια πρόταση

Οι κινήσεις της Πλαίσιο Computers μετά τη δημόσια πρόταση
Η τιμή της μετοχής τα τελευταία χρόνια παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα και αυτό παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά

Η απόφαση του ιδρυτή και προέδρου της Πλαίσιου Computers, Γιώργου Γεράρδου να προχωρήσει σε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών της εισηγμένης αποτέλεσε μία μικρή έκπληξη.

Κυρίως γιατί κανείς δεν περίμενε κανείς ότι η οικογένεια Γεράρδου θα έκανε αυτή την κίνηση παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν τόσο ο κ. Γ. Γεράρδος όσο και ο Κώστας Γεράρδος, ο οποίος είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δεν είχαν κρύψει την άποψη τους ότι η αποτίμηση της Πλαίσιο στο «ταμπλό» του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν πολύ χαμηλότερη από την πραγματική αξία μίας αλυσίδας με πάνω από 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.

Η τιμή της μετοχής τα τελευταία χρόνια παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα και αυτό παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία η τιμή της μετοχής πολύ σπάνια κινήθηκε σε επίπεδο άνω των 4 ευρώ και γενικότερα το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν ήταν εκείνο που θα περίμενε κανείς για μία εταιρεία στο χώρο του λιανεμπορίου με χαμηλό δανεισμό και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης η Πλαίσιο πέτυχε να διατηρήσει τα αποτελέσματα της σε πολύ καλό επίπεδο και να κερδίσει μερίδια αγοράς, ενώ κινήσεις όπως η είσοδος στις λευκές συσκευές αποδείχθηκαν ιδιαίτερα πετυχημένες. Επίσης, ήταν μία από τις λίγες εταιρείες που διένειμε μέρισμα ακόμη και σε δύσκολες εποχές και γενικότερα οι μέτοχοι της δήλωναν ικανοποιημένοι από τη μερισματική πολιτική που ακολουθούσε η εταιρεία.

Ο αντίλογος λέει ότι το free float ήταν σε χαμηλά επίπεδα καθώς πριν την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης το μερίδιο των Γιώργου και Κώστα Γεράρδου ανερχόταν σε 82,18% οπότε ήταν δύσκολο να υπάρχει κινητικότητα. Από την άλλη πλευρά, πηγές της εταιρείας επεσήμαναν ότι όσες φορές προσπάθησαν οι βασικοί μέτοχοι να κάνουν κινήσεις προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και road shows το ενδιαφέρον ήταν σχετικά περιορισμένο.

Ο Γιώργος και ο Κώστας Γεράρδος είναι επιχειρηματίες χαμηλού προφίλ, ενώ γενικότερα το Πλαίσιο δεν φημίζεται για τις επιθετικές κινήσεις του, οι οποίες -σε άλλες περιπτώσεις- δημιουργούν κινητικότητα σε μία μετοχή και ανεβάζουν την αποτίμηση μίας εταιρείας. Ακόμη και η είσοδος στις λευκές συσκευές έγινε με πολύ προσεκτικά βήματα και μακροχρόνιο σχεδιασμό και χωρίς μεγάλες ανακοινώσεις.

Η επόμενη μέρα

Η χαμηλή αποτίμηση ήταν ένας λόγος που οι βασικοί μέτοχοι προχωρούν στη δημόσια πρόταση αλλά υπήρχαν και άλλοι. Καταρχάς το κόστος παραμονής στο ΧΑ όταν η εταιρεία δεν χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια. Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου πλησίαζαν τα 40 εκατ. ευρώ με τον δανεισμό στα 12,220 εκατ. ευρώ. Για μία εταιρεία όπου ο κύκλος εργασιών το 2021 έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 436,9 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο του 2022 ήταν στα 302,8 εκατ. ευρώ είναι προφανές ότι η χρηματιστηριακή αγορά δύσκολα μπορεί να αποτελέσει πηγή άντλησης κεφαλαίων. Ιδίως από τη στιγμή που οι τράπεζες είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις όποιες ανάγκες της Πλαίσιο Computers.

To κλειδί για την επόμενη μέρα είναι η ευελιξία που θα προσφέρει στη διοίκηση της Πλαίσιο η έξοδος από το χρηματιστήριο. Από τη στιγμή που δεν θα χρειάζεται να δίνει έμφαση στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα στο τέλος κάθε τριμήνου θα μπορέσει, για παράδειγμα, να ακολουθήσει μία περισσότερο επιθετική εμπορική πολιτική. Κάτι που ίσως είναι απαραίτητο στοιχείο σε μία αγορά όπου οι βασικοί ανταγωνιστές είτε ανήκουν σε ξένες πολυεθνικές (Κωτσόβολος) είτε σε μεγάλους εγχώριους ομίλους (Public – MediaMarkt, Γερμανός) και είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις.

Επίσης, η διοίκηση της Πλαίσιο θα μπορεί πιο εύκολα να σχεδιάσει με μία περισσότερο μακροπρόθεσμη προοπτική και να κάνει σημαντικές επενδύσεις σε τομείς που θα κριθεί κάτι τέτοιο απαραίτητο. Η παραμονή στο χρηματιστήριο είχε τον κίνδυνο να υπάρξει καθυστέρηση στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων.

Πάντως, αρκετοί παρατηρητές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μέσα στην επόμενη τριετία να υπάρξει κάποια κίνηση για είσοδο νέου μετόχου στην Πλαίσιο Computers. Αν και στην προκειμένη περίπτωση, το τίμημα αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο που θα κατέβαλλε οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος αν η εταιρεία παρέμενε στο χρηματιστήριο με την τιμή της μετοχής να κινείται στα επίπεδα που κινείτο τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ