ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα αναγεννηθεί ο Πύργος του Πειραιά

Πώς θα αναγεννηθεί ο Πύργος του Πειραιά
Ο Πύργος του Πειραιά φωταγωγήθηκε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

To δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας, ο Πύργος του Πειραιάμισό αιώνα μετά την κατασκευή του θα αποκτήσει ζωή καθώς σε έναν χρόνο αναμένεται η πλήρης λειτουργία του.

Η επένδυση υλοποιείται από την Piraeus Tower, τον κοινό επενδυτικό φορέα της Cante Holdings Ltd (όμιλος DIMAND και EBRD) και της PRODEA Investments. Ήταν 6 Ιουλίου του 2020 όταν έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία του Δήμου Πειραιά, η κοινοπραξία υπέγραψε 99ετή σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και συντήρηση του Πύργου Πειραιά.

Το ιστορικό ακίνητο κατασκευάστηκε το 1975 φιλοδοξώντας να γίνει ορόσημο για την περιοχή ενώ το 1983 πήρε την τελική εξωτερική του μορφή. Το κτίριο χαρακτηρίζεται εύλογα ως «κοιμισμένος γίγαντας», καθώς έως σήμερα, δεν λειτούργησε ουσιαστικά ποτέ. Παρά το γεγονός ότι ανά περιόδους έγιναν προσπάθειες αξιοποίησής του, εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι υπόλοιποι έμειναν αναξιοποίητοι στη διάρκεια των ετών.

Στην παρούσα φάση κι ενώ η κατασκευαστική και εμπορική διαδικασία έχει προχωρήσει σε σημαντικό ποσοστό, ο «νέος» Πύργος του Πειραιά εκτιμάται πως είναι έτοιμος στα τέλη του χρόνου. Στην ολοκλήρωσή του, θα είναι ένα κτίριο μεικτών χρήσεων με γραφεία κυρίως αλλά και καταστήματα, εστιατόρια, γυμναστήριο και συνολικά περίπου 29.000 ωφέλιμα τ.μ.

Τους 6 από τους 22 ορόφους -συνολικής μεικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ. μισθώνει η ελληνική start up Dialectica, όπως ανακοινώθηκε το περασμένο φθινόπωρο. Προβλέπεται επίσης ότι τα περίπου 7.500 τμ θα φιλοξενήσουν καταστήματα λιανεμπορίου, εστίασης και γυμναστήριο στο ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο.

Το ανακαινισμένο κτίριο με ύψος 88 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας πρόκειται επίσης να είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις γιορτές των Χριστουγέννων ο Πύργος Πειραιά φωταγωγήθηκε δίνοντας μία πρώτη εικόνα από εκείνη που φιλοδοξεί να έχει μετά την ολοκλήρωσή του, το εμβληματικό κτίριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ