ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Polygreen και η McDonald’s αναλαμβάνουν δράση για έναν κόσμο με λιγότερα απόβλητα

Η Polygreen και η McDonald’s αναλαμβάνουν δράση για έναν κόσμο με λιγότερα απόβλητα
Η Premier Capital Ελλάς, η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο εστιατορίων McDonald’s στην Ελλάδα και η Polygreen ενώνουν τις δυνάμεις τους

Όταν η μεγαλύτερη αλυσίδα food retail στην Ελλάδα και μια εταιρεία- ηγέτης στην Κυκλική Οικονομία ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη μείωση των αποβλήτων, το αποτέλεσμα σίγουρα ωφελεί το περιβάλλον.

Για το σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους η Premier Capital Ελλάς, η εταιρεία που
διαχειρίζεται το δίκτυο εστιατορίων McDonald’s στην Ελλάδα και η Polygreen
που ανέδειξε την Τήλο ως το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στον κόσμο.

Αποστολή της Polygreen είναι η αλλαγή της περιβαλλοντικής κουλτούρας μέσα από στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Μέσω του καινοτόμου προγράμματος κυκλικής οικονομίας Just Go Zero, τα ρεύματα αποβλήτων διαχωρίζονται στην πηγή, συλλέγονται από χώρους γραφείων και από καταστήματα και αξιοποιούνται με στόχο να αποκτήσουν δεύτερη ζωή.

Η συνεργασία της Polygreen ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 στο νέο εστιατόριο McDonald’s, επί της Λεωφ. Δουκίσσης Πλακεντίας 1, στο Χαλάνδρι.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Polygreen συλλέγει χαρτί και πλαστικό προς ανακύκλωση, οργανικά υλικά και υπολείμματα καφέ για την παραγωγή λιπάσματος και γενικά απόβλητα τα οποία προωθούνται για ενεργειακή αξιοποίηση. Οι εργαζόμενοι του εστιατορίου εκπαιδεύτηκαν για να απορρίπτουν με τον κατάλληλο τρόπο τα παραπάνω υλικά, ώστε τίποτα πλέον να μην πηγαίνει χαμένο. Τη δράση συμπληρώνει η εφαρμογή Just Go Zero App, που καταμετρά το βάρος των ποσοτήτων που συλλέγονται με στόχο την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και ο υπολογισμός του περιβαλλοντικού οφέλους από την αξιοποίηση των υλικών.

Το χαρτί και το πλαστικό ανακυκλώνονται. Τα οργανικά υλικά και τα υπολείμματα του καφέ προορίζονται για λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό. Ως αποτέλεσμα περιορίζεται το φαινόμενο του ευτροφισμού λιμνών, ποταμιών και ρεμάτων, καθώς αποτρέπεται όχι μόνο η τελική απόθεση των οργανικών υπολειμμάτων σε χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η μόλυνση υδάτων και οι εκπομπές μεθανίου. Σημαντικό είναι επίσης ότι η χρήση του παραγόμενου εδαφοβελτιωτικού συμβάλλει στη μείωση της χρήση των επιζήμιων ορυκτών λιπασμάτων.

Έμμεσο όφελος του προγράμματος Just Go Zero είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του εστιατορίου, ώστε στη συνέχεια να
γίνουν οι ίδιοι πρεσβευτές της κυκλικής οικονομίας, όχι μόνο στο χώρο εργασίας αλλά σε όλα τα περιβάλλοντα στα οποία κινούνται. Στο χώρο των πελατών του εστιατορίου υπάρχουν ειδικοί κάδοι που έχουν ξεχωριστές υποδοχές για κάθε υλικό, ώστε να γίνεται η σωστή διαλογή στην πηγή.