ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Startups: έρχονται δράσεις για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο

Startups: έρχονται δράσεις για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο
UNSPLASH

Η μείωση που παρατηρείται την τελευταία διετία στις χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που βρίσκονται σε πρώιμο (pre-seed) ή πολύ αρχικό στάδιο (seed) λειτουργίας τους δείχνει να έχει «αφυπνίσει» αρκετούς από τους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο οικοσύστημα με αποτέλεσμα να αναμένεται να δούμε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στο 2024.

Σημαντικό ρόλο προκειμένου να ενισχυθούν οι χρηματοδοτήσεις σε «νεαρές» startups αναμένεται να διαδραματίσουν τόσο το Elevate Greece όσο και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) με τις υπάρχουσες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα αυξήσουν το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε επίπεδο pre-seed και seed.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την τελευταία μελέτη του Found.ation και του EIT Digital για το ελληνικό startup οικοσύστημα, το 2023 παρατηρήθηκε μία μείωση της τάξεως του 41,57% όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις σε επίπεδο pre-seed και seed. Σημειώνεται ότι pre-seed χαρακτηρίζονται οι επενδύσεις εκείνες που γίνονται σε ομάδες που ουσιαστικά μόλις ξεκινούν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους, ενώ seed είναι αυτές σε εταιρείες που έχουν συμπληρώσει ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα λειτουργίας.

Ένας λόγος για τη μείωση αυτή είναι και το γεγονός ότι τα επενδυτικά funds έχουν περιορίσει σημαντικά το ενδιαφέρον τους σε startups σε πρώιμο στάδιο και προτιμούν μεγαλύτερες -και περισσότερο «ώριμες»- εταιρείες με υψηλότερες αποτιμήσεις. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το Genesis Ventures, ένα fund που είναι ιδιαίτερα ενεργό στον τομέα των pre-seed χρηματοδοτήσεων.

Γι’ αυτό και η ΕΑΤΕ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο πρόγραμμα Accelerate TT, τα κεφάλαια για το οποίο ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ και προορίζονται για τη στήριξη επενδυτικών funds που θα χρηματοδοτήσουν «νεαρές» startups προκειμένου να «επιταχυνθεί» η διαδικασία ανάπτυξης τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει περισσότερο ενεργό και το Elevate Greece, το οποίο ξεκίνησε μεν ως εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων αλλά τώρα το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση του ρόλου του μέσα στο εγχώριο οικοσύστημα. Αυτός θα είναι και ο στόχος της νέας διοίκησης, η οποία ορίστηκε πριν από μερικές μέρες με τον Φραγκίσκο Θεοφύλακτο να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και τον Νίκο Παπουτσή να είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στην οποία έχει μετεξελιχθεί εδώ και αρκετούς μήνες το Εlevate Greece. Σημειώνεται πως το Elevate Greece κατάφερε να δημιουργήσει μία αρκετά καλή βάση δεδομένων για τις ελληνικές startup επιχειρήσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό μητρώο είναι εγγεγραμμένες 803 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή με προφανή στόχο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ