ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πως σχεδιάζει να κινηθεί ο όμιλος ΟΤΕ το 2024

Πως σχεδιάζει να κινηθεί ο όμιλος ΟΤΕ το 2024

Στους ίδιους ρυθμούς με το 2023 θέλει να κινηθεί και τη φετινή χρονιά ο όμιλος ΟΤΕ, συνεχίζοντας τις επενδύσεις σε υποδομές και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε τομείς όπως είναι η προώθηση των συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αλλά και η «μετατροπή» των πελατών καρτοκινητής σε συνδρομητές συμβολαίου.

«Το 2024 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά» ήταν η ατάκα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ με την οποία έκλεισε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελέσματα του δ’ τριμήνου και ολόκληρου του έτους. Ο κ. Τσαμάζ ερωτήθηκε αρκετές φορές για τον ανταγωνισμό και η απάντηση του ήταν ότι η διοικητική ομάδα έχει αποδείξει από το 2010 ότι έχει τις ικανότητες να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες προκλήσεις που υπήρχαν και θα συνεχίσει να το κάνει, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο διάδοχος του από την 1η Ιουλίου, Κώστας Νεμπής «θα ανεβάσει περαιτέρω τον όμιλο».

Τόσο ο κ. Τσαμάζ όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της φετινής χρονιάς, επισημαίνοντας ότι αναμένουν να συνεχιστεί η αύξηση του ενδιαφέροντος για συνδέσεις FTTH, όπως και η ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων από τις υλοποιήσεις έργων πληροφορικής για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όσον αφορά στη Ρουμανία, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με τις συνομιλίες για την πώληση της Telekom Romania Mobile. Επισημάνθηκε, όμως, ότι όταν ολοκληρωθεί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

Κεντρικό σημείο της στρατηγικής για το 2024 δείχνει να είναι η διατήρηση των επενδύσεων σε υψηλά επίπεδα. Όπως ανακοινώθηκε, οι επενδύσεις για το 2024 θα κινηθούν μεταξύ 610 και 620 εκατ. ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023 (621 εκατ. ευρώ). Το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου FTTH, η επένδυση στο οποίο δείχνει πως έχει αρχίσει πλέον να αποδίδει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δ’ τρίμηνο οι νέες συνδέσεις FTTH ξεπέρασαν τις 35 χιλιάδες και στο τέλος Δεκεμβρίου ο συνολικός αριθμός των πελατών με σύνδεση FTTH είχε φθάσει στις 251 χιλιάδες. Η κάλυψη έφθασε στα 1,331 εκατ. γραμμές στο τέλος του 2023 και το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,8 εκατ. γραμμές. Όμως, αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, ιδίως από τη στιγμή που μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα Gigabit Voucher, το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Αύξηση υπήρξε και στη συνδρομητική τηλεόραση με τον συνολικό αριθμό των πελατών της Cosmote TV να φθάνουν τους 678 χιλιάδες στο τέλος Δεκεμβρίου όταν το αντίστοιχο νούμερο το 2022 ήταν στις 634 χιλιάδες. Ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα δικαιώματα μετάδοσης του Champions League και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών διοργανώσεων που αποτελούν ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» της Cosmote TV. Επιπλέον, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της πειρατίας θα δώσει επιπλέον ώθηση, σημειώνοντας ότι κατ’ εκτίμηση υπάρχουν 500 χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα που παρακολουθούν τηλεοπτικό περιεχόμενο μέσα από κάποιο «πειρατικό» κουτί.

Στην κινητή τηλεφωνία είναι εμφανής η πρόθεση για «μεταφορά» των πελατών από την καρτοκινητή σε συμβόλαια. Το 2023 έκλεισε με αύξηση 6,1% στους συνδρομητές συμβολαίου στα 3,129 εκατ., γεγονός που έδωσε ώθηση της τάξεως 4,1% στα έσοδα από υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία. Οι πελάτες καρτοκινητής μειώθηκαν κατά 8,6% στα 4,038 εκατ. κυρίως λόγω της «εκκαθάρισης» της πελατειακής βάσης που έγινε στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ελεύθερες ταμειακές ροές, οι οποίες κινήθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ το 2023. Για το 2024, η εκτίμηση είναι πως θα μειωθούν στα 470 εκατ. ευρώ, μείωση που αποδίδεται στο ότι οι επιστροφές φόρων θα επανέλθουν σε προγενέστερα επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ