ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τη στήριξη του βασικού της μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ έχει η Attica Bank

Τη στήριξη του βασικού της μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ έχει η Attica Bank
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 748,74 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αποφάσισε σήμερα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank.

Μιλώντας στους παριστάμενους στη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank Ιωάννης Γαμβρίλης ανέφερε ότι η Attica Bank, μία από τις πέντε τράπεζες της χώρας και μοναδική μη συστημική εισηγμένη τράπεζα, καλείται να επιτύχει την κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αξιολόγηση που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος και οι οποίες ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 748 εκατ. στο δυσμενές σενάριο. Στα ποσά αυτά, σημείωσε, εμπεριέχεται και προηγούμενη προσδιορισμένη ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 434 εκατ. ευρώ.

Στόχος της διοίκησης είναι η κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έτσι ώστε η Attica Bank να συνεχίσει τη σχεδόν εκατονταετή πορεία της αυτόνομη και ισχυρή. Επισήμανε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τη στήριξη του βασικού μετόχου ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και των υπολοίπων μετόχων, της διοίκησης, των στελεχών και του συνόλου του προσωπικού της Attica Bank.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Αλέξανδρος Αντωνόπουλος επισήμανε ότι η τράπεζα με τη στήριξη του βασικού της μετόχου και όλων των μετόχων της, θα τα καταφέρει, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει με τις ενέργειες της τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Επισημαίνεται ότι η τράπεζα σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους της, στο πλαίσιο της αύξησης, είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που από το 2014 είχαν εκφράσει θετικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να οριστικοποιηθεί συμφωνία. Στην περίπτωση όμως που προκύψει κεφαλαιακό έλλειμμα μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης από τους παλαιούς μετόχους και τη διάθεση των τυχόν αδιάθετων μετοχών σε νέους επενδυτές, η τράπεζα έχει ήδη αιτηθεί για τις ευχέρειες του νόμου που αφορούν το ΤΧΣ.

«Από την προσπάθεια όμως και τη συμμετοχή σας στην αύξηση, θα κριθεί η ανάγκη ή μη προσφυγή της στο ΤΧΣ που θα επηρεάσει σημαντικά τα θέματα λειτουργίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η τράπεζα θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες στο πλαίσια του νομοκανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση αυτής, των πελατών και των μετόχων της», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ