INSIGHTS

Γιάννης Ρέτσος: Ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη

Γιάννης Ρέτσος: Ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη
Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί τη μεγαλύτερη, διεθνώς, οικονομική ύφεση, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε τουριστικό επίπεδο, από την αρχή της κρίσης γνωρίζαμε ότι το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε με τη μείωση ταξιδιωτικών εισπράξεων να φθάνει, σχεδόν, στο 80% σε σχέση με το 2019.

Η πανδημία, όμως, είναι ακόμη παρούσα και ο ελληνικός τουρισμός κλυδωνισμένος. Η εξάπλωση των κρουσμάτων και η επιβράδυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη, μαζί με τις επιφυλάξεις Γάλλων και Γερμανών, όπως εκφράστηκαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την ορθή πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εντείνουν την ανησυχία και καθιστούν την όποια πρόβλεψη παρακινδυνευμένη.

Ο διεθνής συντονισμός των δράσεων στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να δημιουργήσουν ασφάλεια και περιβάλλον σταθερότητας, κάτι που ο κάθε ταξιδιώτης αναζητεί, ιδίως στην επόμενη φάση της επανεκκίνησης των ταξιδιών.

Μέσα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, είναι κρίσιμο να επιτευχθεί η χρονική επέκταση των μέτρων προστασίας της τουριστικής αγοράς, για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά εργασίας. Αναστολές εργασίας, Συν-εργασία και επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά εργαλεία στήριξης για επιχειρήσεις και για εργαζόμενους.

H στρατηγική, όμως, του ΣΕΤΕ, δεν είναι μόνο να βρεθούν τρόποι για την επιβίωση του τουρισμού, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη ημέρα. Ο τουρισμός με βάση τα μοναδικά φυσικά, πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού, μπορεί να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οικονομική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στην υλοποίηση των προτάσεων για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια που πρόκειται να διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο, αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά θετικό αποτέλεσμα στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ένας από τους βασικούς στόχους παραμένει η ολοκλήρωση των επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές. Μετά την πανδημία, ο τουρισμός θα αποκτήσει σε έναν βαθμό και πάλι μαζικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Η εμπειρία του 2019, εκτός από την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, ανέδειξε και σημαντικά ζητήματα, όπως και ανεπάρκειες, σε επίπεδο διαχείρισης προορισμών. Άρα οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιασθούν σε υποδομές, που θα μας επιτρέψουν να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.

* Ο Γιάννης Ρέτσος είναι Πρόεδρος του ΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ