ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς περίθαλψη και ασφαλιστική ενημερότητα 250.000 επαγγελματίες

Χωρίς περίθαλψη και ασφαλιστική ενημερότητα 250.000 επαγγελματίες
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στάση πληρωμής των εισφορών καταγράφεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, με τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν αυξηθεί κατά 179% μέσα στη διετία.

Σήμερα, ο ένας στους τρεις επαγγελματίες αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν μπόρεσαν τους προηγούμενους μήνες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, συνεχίζοντας έτσι να μην έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ούτε και ασφαλιστική ενημερότητα.

Ειδικότερα, από τους 673.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), 35% έως 40% δεν κατάφεραν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης την οποία συνεχίζουν να αντιμετω πίζουν να καταβάλουν το μηνιαίο ασφαλιστικό χαράτσι του 26,9% υπέρ του κλάδου της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Αυτό σημαίνει ότι η υπερφορολόγηση και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους να περιορίσει τις απώλειες τόσο στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όσο και της Εφορίας και να εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τονώσει τα έσοδα προωθεί τη γνωστή ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία θα προβλέπει πως με υπουργικές αποφάσεις θα ορίζεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν ακόμα και οφειλέτες χωρίς πτωχευτική ικανότητα, με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Θα προβλέπεται κούρεμα των προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων κατά 80%. Θα δημιουργηθεί ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικα- νότητα, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες με πτωχευτική ικανότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ