ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mυτιληναίος: Κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη

Mυτιληναίος: Κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη
Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος Mytilineos Corporate Website

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη θα καταστεί ο όμιλος Μυτιληναίος, ο οποίος θα οριστικοποιήσει επένδυση 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα.

«Ελπίζουμε να αρχίσουμε την κατασκευή του νέου εργοστασίου αλουμίνας με ετήσια παραγωγική ικανότητα 1 εκατομμύριο τόνους το 2018» δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Mυτιληναίος

O κ. Mυτιληναίος ανέφερε πως η εταιρεία προσβλέπει στην οριστικοποίηση της απόφαση για την επένδυση σε συνάντηση της δωδεκαμελούς εκτελεστικής επιτροπής στις 22 Δεκεμβρίου. «Θα είναι μια επένδυση ορόσημο, η οποία θα μας καταστήσει τον κορυφαίο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη» σημείωσε.

Ο όμιλος άντλησε 300 εκατ. ευρώ από πενταετές ομόλογο τον Ιούνιο και ο κ. Mυτιληναίος τόνισε πως θα χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων για να χρηματοδοτήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας.

Η Μυτιληναίος εξάγει όλη την παραγωγή αλουμίνας. Το 2008 υπέγραψε 10ετες συμβόλαιο για να πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους στον ελβετικό κολοσσό Glencore, σε ένα ντιλ αξίας 2 δισ. δολαρίων. Το συμβόλαιο αναμενόταν να λήξει φέτος, αλλά ο όμιλος το επέκτεινε ως το 2025, επισήμανε ο κ. Mυτιληναίος.

Το αλουμίνιο έχει πραγματοποιήσει ράλι φέτος, λαμβάνοντας ώθηση από τους περιορισμούς της παραγωγής στην Κίνα. Ο όμιλος Mυτιληναίος προβλέπει ότι οι πωλήσεις φέτος θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και ότι τα προ φόρων κέρδη θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ.

«Θα επιτύχουμε τις προβλέψεις μας» είπε ο κ. Mυτιληναίος. «Μετά την αφαίρεση των φόρων, θα έχουμε κέρδη 160 με 170 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε.

Ο όμιλος επεκτείνει επίσης και τις ενεργειακές του δραστηριότητες και κατασκευάζει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Γκάνα, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα έχει μερίδιο 12% από την αγορά χονδρικής στην ενέργεια και 4% στην αγορά λιανικής.

Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας προβλέπει ότι η χώρα πρέπει να πουλήσει το 40% των λιγνιτκών μονάδων της για να μειωθεί το μερίδιο αγοράς της τελευταίας κάτω από το 50% ως το 2020.

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να πουληθούν τρεις μονάδες και μια που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να αναζητούσουν επενδυτές.

Σε ερώτηση για το αν ο όμιλος ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από αυτές τις μονάδες, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε: «Θα ήθελα να δω τους όρους, την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζομένους, το μέγεθος της αναγκαίας επένδυσης. Δεν θα βιαζόμουν καθόλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ