ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία συνεδρίαση για τη Γέλεν στο τιμόνι της Fed

Τελευταία συνεδρίαση για τη Γέλεν στο τιμόνι της Fed
Reuters

Η Fed συνεδριάζει σήμερα για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική και δεν αναμένεται να αυξήσει άμεσα τα επιτόκια. Πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση της Τζάνετ Γέλεν, καθώς στη συνέχεια θα αναλάβει τα ηνία της Fed ο Τζερόμ Πάουελ. Υπό την προεδρία του η Fed αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά αρκετές φορές φέτος, όπως προεξοφλούν οι αγορές.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς αγορές ομολόγων, με τα επιτόκια να αυξάνονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η φυγή κεφαλαίων από την αγορά κρατικού χρέους αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται σε τροχιά εφαρμογής πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, κάνοντας πιο ακριβό το κόστος του χρήματος.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και οι ανησυχίες ότι μπορεί να επίκειται διόρθωση και στις τιμές των μετοχών έπειτα από συνεχές ανοδικό σερί αρκετών μηνών, εντείνοντας την αβεβαιότητα στην αγορά. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας των ΗΠΑ που αποτελούν σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες αγορές αυξήθηκαν πάνω από το 2,70%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Τα επιτόκια των αντίστοιχων ομολόγων της Γερμανίας (Bund) έφτασαν από το 0,306% τον Δεκέμβριο στο 0,7%, που είναι υψηλά διετίας.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών διαμορφώθηκαν επίσης τα επιτόκια των ομολόγων της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Τα επιτόκια της Πορτογαλίας διαμορφώθηκαν στο 1,74%, της Ιταλίας στο 2,03% και της Ισπανίας στο 1,40%.

Τα επιτόκια των ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης είχαν σημειώσει βουτιά τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που δημιουργήθηκε λόγω του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ομόλογα, τότε τα επιτόκιά τους υποχωρούν και οι τιμές τους αυξάνονται. Τώρα που υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ μπορεί να τερματίσει το πρόγραμμα αυτό τον Σεπτέμβριο και η Fed εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων, οι πωλήσεις ομολόγων που έχουν εκδηλωθεί ανεβάζουν τα επιτόκια και ρίχνουν τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά.

Τα αμερικανικά ομόλογα έχουν επίσης δεχτεί πλήγμα και από τη συνεχή υποχώρηση που σημειώνει από τις αρχές του έτους το δολάριο λόγω λεκτικών παρεμβάσεων στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το δολάριο υποχωρεί σε χαμηλά τριετίας έναντι του ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ