ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανική «ντρίμπλα» με μικρότερη ελάφρυνση χρέους και μεγάλο «μαξιλάρι ασφαλείας»

Γερμανική «ντρίμπλα» με μικρότερη ελάφρυνση χρέους και μεγάλο «μαξιλάρι ασφαλείας»
PIXABAY

Η Γερμανία, μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup, εξακολουθεί να προτιμά μια μικρή ελάφρυνση του χρέους και να αντιπροτείνει ένα μεγάλο «μαξιλάρι ασφαλείας» για την μεταμνημονιακή περίοδο. ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί υποστηρίζουν την ανάγκη επέκτασης των δανείων του EFSF έως και 15 έτη, ωστόσο το Βερολίνο αντιπροτείνει στην Ελλάδα να πάρει μέρος από τα αδιάθετα 25 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM και μια τριετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Bild η οποία επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή της, το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Τα παλαιά δάνεια από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSF) θα παραταθούν κατά τουλάχιστον τρία χρόνια και τα επιτόκια αυτών των δανείων θα μειωθούν.
  • Η Ελλάδα θα λάβει 15 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), τα οποία θα εγγυηθούν την φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους στη μετά το Μνημόνια εποχή.
  • Η Ελλάδα θα λάβει περί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα. Ως αντιστάθμισμα θα συνεχιστεί ο ενισχυμένος έλεγχος της εφαρμογής των συμφωνηθεισών με την ελληνική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ολλανδός επικεφαλής του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ ανέφερε πως η συμφωνία που θα συζητηθεί στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τη μεταμνημονιακή επιτήρηση, το ύψος της επόμενης δόσης, αλλά και το ποσό που θα αντλήσει η Ελλάδα για το «μαξιλάρι» ρευστότητας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Ο ίδιος απεκάλυψε πως η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους επί της οποίας θα βασιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης θα συνταχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα είναι έτοιμη πριν το Eurogroup. «Το κείμενο της συνολικής συμφωνίας θα συζητηθεί σε ένα EuroWorking Group που θα λάβει χώρα πολύ κοντά στις 21 Ιουνίου», είπε, μη κρύβοντας πάντως τον προβληματισμό του για τα μηνύματα που θα στείλει ενδεχόμενη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.«Ανησυχώ κάπως για το πώς θα το πάρουν οι αγορές αν δεν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του. Όμως εμείς με τα μέτρα που θα προτείνουμε θα εξασφαλίσουμε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο. Αλλιώς δε θα τα προτείναμε. Και αυτό είναι το μήνυμά μας στις αγορές», σημείωσε.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίσθηκε χθες λιγότερο σίγουρος για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που προωθούνται. Σε συνέντευξή του στη γερμανική Zeit ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε την ανακοίνωση του Eurogroup του Ιουνίου 2017 με την οποία η ευρωζώνη δεσμεύθηκε για μία ελάφρυνση χρέους, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει στις χρηματαγορές μετά το πέρας του προγράμματος. «Θα μπορούσε κανείς να κάνει ένα παραλληλισμό της κατάστασης με μία εγκυμοσύνη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς «ολίγον έγκυος». Ή θα καταφέρει κανείς να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι», είπε ο υπουργός.

Δεν απέφυγε μάλιστα να τονίσει πως σε περίπτωση που η υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους δεν τηρηθεί αυτή θα είναι προφανώς μια αρνητική εξέλιξη αγορές. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους», τόνισε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ