«Λευκός καπνός» για το ελληνικό χρέος στο μαραθώνιο Eurogroup της Πέμπτης, με τους Ευρωπαίους εταίρους να μιλούν για μια «ιστορική στιγμή» για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εκφράζει την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία.

Μετά από εννέα περίπου ώρες διαβουλεύσεων και διαφωνιών, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν τελικά σε συμφωνία που προβλέπει επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του ΕFSF κατά 10 χρόνια περίοδο χάριτος 10 ετών και δόση 15 δισ. ευρώ.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο με «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες.

Όπως τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup, η Ελλάδα δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 αλλά και εκτιμώμενα πλεονάσματα ύψους 2,2%, κατά μέσο όρο, από το 2023 έως το 2060.

Mοσκοβισί: Είναι μια ιστορική στιγμή, η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε

Για μια ιστορική στιγμή μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, που κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup τόνισε ότι η ελληνική κρίση «ολοκληρώνεται απόψε».

«Δεν είναι μια τετριμμένη στιγμή. Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται εδώ απόψε» είπε ο κ. Μοσκοβισί, και συμπλήρωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή κατ’ αρχάς για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη… Βάζει μια συμβολική τελεία σε μια υπαρξιακή κρίση για το ενιαίο μας νόμισμα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας τον κίνδυνο του Grexit το 2012 και το 2015, και υπογράμμισε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε αυτή τη στιγμή με μεγάλη ικανοποίηση και συγκίνηση.

«Οι φίλοι μας οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους» είπε επίσης ο κ. Μοσκοβισί, που εξήρε τις προσπάθειες της χώρας αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που έφερε εις πέρας.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει εποπτεία που θα είναι καταχρηστική για τη χώρα.

Σεντένο: Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα

Την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, που τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο για τη χώρα μας.

«Αυτό ήταν ένα αξιομνημόνευτο Eurogroup» είπε ο Σεντένο, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.

Συμπλήρωσε δε, ότι μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα «αποφοιτά» και πλέον μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε πως συμμερίζεται και αυτή την αίσθηση των Ευρωπαίων πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και ότι σημειώνει την δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται δίνουν «χωρίς αμφιβολία», τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.


Ρέγκλινγκ: Θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων

Ιστορική χαρακτήρισε την αποψινή απόφαση του Eurogroup, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε και αυτός ότι κατά το παρελθόν η Ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση θεωρεί πλέον βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πλέον βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Είχαμε πει ότι υπάρχουν τέσσερα κομμάτια του παζλ και αυτά τα κομμάτια έπρεπε να δέσουν σήμερα» είπε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι όλα παρουσιάστηκαν και έληξαν.

Το πρώτο, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ήταν η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και των 88 προαπαιτούμενων.

Το δεύτερο κομμάτι ήταν η ολιστική στρατηγική, το τρίτο είναι το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης ενώ το τελευταίο η συμφωνία για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Μάριο Σεντένο και του Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο τόνισαν πως δεν πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο. «Είναι πράγματα είτε από το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο είτε πράγματα που βγαίνουν από το τρίτο πρόγραμμα» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος.

Ντράγκι: Η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού  χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μ. Ντράγκι:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».

 

Γιούνκερ: Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό 

«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες» έγραψε στο Twitter, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Financial Times: Λεπτός συμβιβασμός 

Διπλωμάτες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, κάνουν επίσης λόγο για μια «ιστορική στιγμή». Με την εν λόγω συμφωνία, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, έρχεται στο τέλος της μια οκταετία μνημονίων και ολοκληρώνονται τρία προγράμματα διάσωσης.

Κατά τους ίδιους διπλωμάτες, η συμφωνία ήταν ένας «λεπτός συμβιβασμός» για να εξισορροπηθούν οι πολιτικές εντάσεις στις χώρες των δανειστών -όπως για παράδειγμα στη Γερμανία- και η ανάγκη της Ελλάδας να μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης