ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η άρση των capital control «απειλεί» τη χρήση του πλαστικού χρήματος

Η άρση των capital control «απειλεί» τη χρήση του πλαστικού χρήματος
EUROKINISSI

Ακόμη και μπόνους 500 ευρώ ανά νοικοκυριό προτείνει το ΙΟΒΕ προκειμένου να τονωθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος, καθώς μπαίνουμε σε μια κρίσιμη περίοδο που η άρση των capital controls θα μπορούσε να επιδράσει στη χρήση των καρτών.

Οι προτάσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών για τη χορήγηση κινήτρων για τη χρήση καρτών περιλαμβάνονται σε μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και τιτλοφορείται «Οι ηλεκτρονικές πληρωμές μετά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς: Μέτρα ενίσχυσης και φορολογικά έσοδα» και στην οποία υποστηρίζεται πως κάθε αύξηση 1% στο μερίδιο χρήσης καρτών προς την ιδιωτική κατανάλωση, οδηγεί σε 1,4% αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία διατυπωνόταν η προειδοποίηση πως όσο οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές βαθμιαία χαλαρώνουν, ενώ ταυτόχρονα η φορολογία διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, είναι ορατός ο κίνδυνος αντιστροφής της τάσης χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών της τελευταίας τριετίας.

Το ΙΟΒΕ προβλέποντας την εξέλιξη αυτή προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των συναλλαγών με κάρτες, ειδικά για την περίοδο μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Ενδεικτικώς, προτείνει:

  • Tην επαναφορά της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών από το φόρο εισοδήματος εάν αυτές πληρώνονται με κάρτες.
  • Tη θέσπιση έκπτωσης φόρου εισοδήματος ανάλογη με το ύψος συναλλαγών που κάνουν τα νοικοκυριά με κάρτες όταν αυτές υπερβαίνουν ένα ελάχιστο ποσοστό συναλλαγών.
  • Τη χορήγηση κινήτρων στους καταναλωτές, ώστε να καταγελούν επιχειρήσεις που δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικούς λογαριασμούς ή που δεν δέχονται πληρωμές με κάρτα (ακόμα και για περιπτώσεις όπου υπάρχει μεν POS αλλά επανειλημμένα αντιμετωπίζει «τεχνικό πρόβλημα»).
  • Να βελτιωθεί το υπάρχον σύστημα δημοσίων κληρώσεων ανά μήνα, ειδικά σε σχέση με την προώθηση και διαφήμισή.
  • Να θεσπιστεί επιστροφή ενός ποσοστού, π.χ. 5% της αξίας συναλλαγών με κάρτα (έκπτωση επί της αξίας ή cashback) σε στοχευμένους κλάδους μέτριου και υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής.
  • Να προσδιοριστεί ένα μέγιστο ποσό επιστροφής ανά νοικοκυριό, π.χ. €500 ανά έτος.
  • Να εξεταστούν αντικίνητρα στην πληρωμή με αντικαταβολή για διαδικτυακές αγορές.
  • Να δημιουργηθεί ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που προτιμούν να εισπράττουν τις συναλλαγές τους σε μετρητά προκειμένου να αποφύγουν την αυτόματη δέσμευση χρηματικών ποσών που κατατίθενται ηλεκτρονικά.
  • Να εφαρμοστεί σύντομα και σε ευρεία κλίμακα το σύστημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ