ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρά τα οφέλη από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά

Μικρά τα οφέλη από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά
Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ψίχουλα» αποφέρει στον προϋπολογισμό η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπως τεκμηριώνεται από έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η έκθεση που συντάχθηκε μετά από αίτημα που υποβλήθηκε στις 17 Ιουνίου 2015 από τον τότε Πρόεδρο της Επιτροπής «Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους» Δημήτρη Γάκη προσδιορίζει μεταξύ 69 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ το όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Κατά το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του, είναι πολύ μικρό.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, έρευνα που είχε γίνει από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών τον Ιανουάριο του 2013, είχε υπολογίσει ότι η αύξηση των εσόδων λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα πρόσθετε περίπου 69 εκατ. ευρώ ή 0,5% των συνολικών τότε προβλεπόμενων εσόδων του 2013, με την υπόθεση βέβαια ότι δεν αλλάζει η καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και δεν αυξάνεται η παραβατική συμπεριφορά λόγω των υψηλότερων συντελεστών, θέματα που ρεαλιστικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Ακόμη γίνεται παραπομπή και σε παλαιότερη έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο είχε εκτιμήσει ότι για το 2010 το δημοσιονομικό όφελος λόγω κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα ήταν της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. «Κάνοντας μια απλή αναγωγή με βάση το σκεπτικό ότι το ΑΕΠ της χώρας μας από τα 226,03 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010, αναμένεται να πέσει στα 175,66 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή μια μείωση περίπου κατά 23,5%, το εκτιμώμενο ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 160 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ