ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς το βάρος των θεσμών

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς το βάρος των θεσμών
EUROKINISSI

Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλη Καλογήρου.

Η Ελλάδα στο πλαίσιο του Συμπληρωματικού Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) είχε δεσμευθεί για την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς που βασίζεται στους εξής άξονες:

-Στη δημιουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 ενός μηχανισμού παρακολούθησης μιας σειράς σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των υποθέσεων διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με στόχο τη δημιουργία αξιόπιστων ιστορικών δεδομένων για τη δίωξη και την επιβολή κυρώσεων σε αυτά τα εγκλήματα.

-Στην επεξεργασία έως το Δεκέμβριο του 2018 όλων των δηλώσεων πόθεν έσχες που κατατέθηκαν έως και το 2016 (με βάση το εισόδημα του 2015).

-Στην τροποποίηση της νομοθεσίας για τα οικονομικά εγκλήματα (Ν. 4312/2014) που προβλέπει ότι οι κατηγορούμενοι για οικονομικά εγκλήματα, αν επιστρέψουν στο Δημόσιο ποσά που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει, μπορούν να διεκδικήσουν επιεικέστερη αντιμετώπιση και ηπιότερη ποινή. Το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να παρουσιασθεί το αργότερο έως τον Οκτώβριο και να ψηφισθεί έως τον Δεκέμβριο.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε κατά την 83η ΔΕΘ διατράνωσε την βούληση του για καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

«Προχωράμε στη διαμόρφωση συνθηκών, για να σταματήσει η διαφθορά και η διαπλοκή στον τόπο. Για να προχωρήσουν οι υποθέσεις οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν ένα αίσθημα ελλείμματος εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην πολιτική. Μεγάλα σκάνδαλα πηγαίνουν στη δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα εξετασθεί στις συναντήσεις των στελεχών των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ με τον Μιχάλη Καλογήρου. Οι θεσμοί θεωρούν πως η εμπέδωση της διαφάνειας είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και ενθαρρύνουν τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αποκάλυψη υποθέσεων μεγάλης διαφθοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ