ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου οι ελληνικές τράπεζες

Ξανά στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου οι ελληνικές τράπεζες
EPA

«Υψηλής προτεραιότητας» ελέγχους στις ελληνικές τράπεζες θα πραγματοποιήσει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο δύο διαφορετικών ερευνών, ο πρώτος εκ των οποίων αφορά στις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ υπέρ των τραπεζών και ο δεύτερος στα stress test της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA).

Να σημειωθεί πως το Νοέμβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είχε συντάξει έκθεση κόλαφο για τις παραλείψεις των θεσμών, των ελληνικών κυβερνήσεων, της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ τόσο στην εποπτεία των ελληνικών τραπεζιτών, όσο και στις ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Είναι ενδεικτικό πως στην έκθεση αυτή υπογράμμιζε πως το ΤΧΣ διοχέτευσε στις ελληνικές τράπεζες 45,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, λόγω λάθος χειρισμών και αποφάσεων, ανακτήσιμα είναι μόλις τα 5,7 δισ. ευρώ!

Πλέον με τις δύο νέες έρευνες το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εισέλθει σε ακόμη πιο βαθιά νερά, καθώς θα εξετάσει όχι μόνον το πώς έγιναν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, από το 2013 έως το 2015 (και πώς κάθε φορά άλλαζε κατά το δοκούν ο νόμος του ΤΧΣ), αλλά και το πώς προέκυψαν οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου, γιατί δεν τηρήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις τα σχέδια αναδιάρθρωσης που είχαν υποβάλει οι τράπεζες στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πώς επιβλήθηκε το σχήμα του αναβαλλόμενου φόρου -και εάν οι τράπεζες αποζημιώνουν επαρκώς το Δημόσιο για αυτό - και ευρύτερα το πώς συντονίσθηκε η DG COMP με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των τραπεζικών ιδρυμάτων και πως λειτούργησε το ΤΧΣ.

«Ο προτεινόμενος έλεγχος αποσκοπεί να αξιολογήσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, καθώς και των διαδικασιών χορήγησης ενισχύσεων από το Ταμείο», αναφέρει σχετικά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στον ετήσιο προγραμματισμό του.

Εξαιρετικής σημασίας είναι και η έρευνα που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και στην ποιότητα των stress test της ΕΒΑ και της ΕΚΤ. Να σημειωθεί πως το 2015 οι θεσμοί τοποθέτησαν σε εξωπραγματικά επίπεδα (25 δισ. ευρώ) τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών επηρεάζοντας αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία της εποχής και κατακρημνίζοντας τις τραπεζικές μετοχές. Παράλληλα, το 2018 δεν έθεσαν ένα καθαρό όριο, επιτυχίας ή αποτυχίας των test και δεν αποσαφήνισαν με ακρίβεια το κεφαλαιακό έλλειμμα των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι, που όπως πλέον διαπιστώνεται, έχει δώσει χώρο για σπέκουλα και έχει ευνοήσει τους κερδοσκόπους.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει συγκεκριμένα πως στόχος του επικείμενου ελέγχου είναι η «αξιολόγηση του κατά πόσον οι δοκιμασίες προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις τράπεζες σε επίπεδο ΕΕ έχουν καταστεί περισσότερο αποτελεσματικές και αποδοτικές».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Κλάους Χάινερ Λέχνε χαρακτήρισε την έρευνα για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ υπέρ των τραπεζών, ως «ιδιαιτέρως υψηλής προτεραιότητας».

«Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας εγκαίρως, ώστε οι σχετικές εκθέσεις να μπορέσουν να δημοσιευθούν έως τα τέλη του 2019. Κατά τη διάρκεια του έτους θα ολοκληρωθούν και ορισμένα άλλα έργα που προϋποθέτουν εργασίες ελέγχου ή επισκόπησης», σημείωσε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ