ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση φορέων από την ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα χρήματος

Ενημέρωση φορέων από την ΑΑΔΕ για το ξέπλυμα χρήματος
Pixabay

Προ ημερών ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ξεκαθάριζε προς εμπόρους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που δεν τηρούν μέχρι κεραίας τις νέες διατάξεις του νόμου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ότι θα έρχονται αντιμέτωποι με παύση επαγγελματικής ιδιότητας, κλείσιμο επιχείρησης, δημοσιοποίηση ονομάτων και επωνυμίας, πρόστιμο έως 1.000.000 ευρώ και ποινές φυλάκισης έως και δύο χρόνια.

Σήμερα ο κ. Πιτσιλής θα έχει στις 3:30 το απόγευμα συνάντηση με εκπροσώπους φορέων οι οποίοι εποπτεύονται για το ξέπλυμα χρήματος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να αποσαφηνίσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι βασικότερες υποχρεώσεις αφορούν σε:

Πρώτον, εξακρίβωση και επαλήθευση της ταυτότητας του πελάτη, πριν από τη σύναψη της επιχειρηματικής σχέσης ή τη διενέργεια της συναλλαγής, βάσει εγγράφων, δεδομένων ή πληροφοριών από αξιόπιστη και ανεξάρτητη πηγή.

Δεύτερον, εξακρίβωση της ταυτότητας του πραγματικού δικαιούχου, πριν από τη σύναψη της επιχειρηματικής σχέσης ή τη διενέργεια της συναλλαγής, την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη λήψη εύλογων μέτρων για την επαλήθευση αυτών, ώστε να διασφαλίζεται ότι το υπόχρεο πρόσωπο γνωρίζει τον πραγματικό δικαιούχο.

Τρίτον, αξιολόγηση και ανάλογα με την περίπτωση συλλογή πληροφοριών για το αντικείμενο και τον σκοπό της επιχειρηματικής σχέσης.

Τέταρτον, άσκηση συνεχούς εποπτείας όσον αφορά την επιχειρηματική σχέση, με ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια αυτής, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι συναλλαγές ή δραστηριότητες συνάδουν με τις γνώσεις που έχουν τα υπόχρεα πρόσωπα σχετικά με τον πελάτη, τις επαγγελματικές δραστηριότητες και το προφίλ κινδύνου του, καθώς και, εφόσον απαιτείται, την προέλευση των κεφαλαίων.

Εάν πρόκειται για συναλλαγές με πρόσωπα «υψηλού κινδύνου», π.χ. πολιτικά πρόσωπα, οι υπόχρεοι οφείλουν να ενεργοποιούν πρόσθετες δικλίδες ασφαλείας, ενώ σε κάθε περίπτωση υποχρεούνται να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές στην Αρχή για το Ξέπλυμα ή και να απέχουν εφόσον θεωρούν ότι πρόκειται για διαδικασίες ξεπλύματος.

Στην απογευματινή συνάντηση με την ηγεσία της ΑΑΔΕ θα μετάσχουν οι εξής φορείς:

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.).
  • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.).
  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.).
  • Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.).
  • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.).
  • Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (Σ.Ε.Α.Α.).
  • Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Α.Ε.).
  • Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (Ο.Μ.Α.Σ.Ε.).
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (Π.Ο.Β.Α.Κ.Ω.).
  • Σωματείο Αρχαιοπωλών & Εμπόρων Έργων Τέχνης της Ελλάδος.

Τέλος, να σημειωθεί πως την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται στην Αθήνα στελέχη της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF) που αξιολογούν τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετωπίσιμη του ξεπλύματος χρήματος. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα γίνει γνωστό τον Ιούνιο του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση και οι συναρμόδιες Αρχές έχουν ήδη λάβει - και εξακολουθούν να λαμβάνουν- μέτρα προκειμένου η χώρα μας να μην βρεθεί αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ