ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κονδύλια για τους πρόσφυγες σκανάρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

Τα κονδύλια για τους πρόσφυγες σκανάρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
EPA/SEDAT SUNA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια έκθεση με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον και ειδικό βάρος και για την Επιτροπή Γιούνκερ θα δημοσιοποιήσει την προσεχή Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Η έκθεση θα αναφέρεται στο πώς αξιοποιούνται τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων που δίνονται στην Τουρκία για την διευκόλυνση των προσφύγων. Δεδομένου του περιεχομένου της, οι συγκρίσεις με τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα θα είναι αναπόφευκτες.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο: σχεδόν 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύροι, εκ των οποίων το 94% ζει εκτός των ειδικών υποδομών που έχουν δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην ενδελεχή έρευνα που έκανε εξέτασε κατά πόσον ο μηχανισμός που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στήριξε αποτελεσματικά τους πρόσφυγες. Οι ελεγκτές επικεντρώθηκαν στη διαχείριση της πρώτης δόσης χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ και αξιολόγησαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού σκέλους της. Στη βάση αυτή επισκέφθηκαν διάφορα έργα στην Τουρκία και υποδομές που στήθηκαν μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής αρωγής.

Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός για τους πρόσφυγες στην Τουρκία υποστηρίζει ανθρωπιστική και μη ανθρωπιστική βοήθεια, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 6 δισ.ευρώ από την ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεση του θα παρουσιάζει το πώς αξιοποιείται η χρηματοδότηση, το ποιες δυσκολίες υφίστανται και πώς μπορούν να ξεπεραστούν.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεγκτές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται να υποβάλουν ορισμένες συστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σχεδίων βοήθειας σε μετρητά, το λειτουργικό περιβάλλον για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την παρακολούθηση και υποβολή των απολογιστικών εκθέσεων όλων όσων λαμβάνουν χρηματοδότηση.

Η έκθεση για την Τουρκία θα έχει ειδικό βάρος για την Ελλάδα, η οποία χθες έλαβε σοβαρές συστάσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatović, δημοσιεύοντας την απολογιστική του έκθεση μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ανάφερε πως η χώρα μας πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα και να υιοθετήσει μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη βελτίωση της υποδοχής και της ένταξης των μεταναστών.

Ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες του λαού και των αρχών της Ελλάδας στην υποδοχή των μεταναστών, οι συνθήκες παραμονής τους κινούνται πολύ κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ