ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορο-νομοσχέδιο προάγγελος αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος

Φορο-νομοσχέδιο προάγγελος αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος

Μπορεί η δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 να εκκινήσει το Φεβρουάριο, ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει μια πρώτη εικόνα των προθέσεών του.

Μέσα στις εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα καθιστά υποχρεωτική τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για τις συναλλαγές που θα γίνονται από 1η Ιανουαρίου για όσους φορολογούμενους θέλουν να κτίσουν το αφορολόγητο όριο. Από το μέτρο θα εξαιρούνται όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Κανένας κωδικός της φορολογικής δήλωσης δεν θα συμπληρώνεται και δεν θα αναγνωρίζεται από την εφορία αν τα ποσά που αναγράφονται σε αυτόν δεν έχουν προκύψει μέσω τραπεζικών συναλλαγών, δηλαδή μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω μεταφοράς από λογαριασμό σε λογαριασμό. Μεταξύ των δαπανών και των εισοδημάτων που θα αναγνωρίζει η εφορία είναι οι ιατρικές δαπάνες, το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, οι επαγγελματικές δαπάνες, οι δωρεές, κ.α..

Πάντως, για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016 οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να τις αναγράψουν στη φορολογική δήλωσή τους για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο, δηλαδή για να τύχουν έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ.

Στην ίδια βάση με το εν λόγω σχέδιο νόμου θα προχωρήσει η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet από το νέο έτος, προκειμένου να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο οι αποδείξεις που εκδίδει κάθε επιχείρηση. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά να καθιερώσει κίνητρα στους πολίτες ώστε να ζητούν σε κάθε περίπτωση αποδείξεις, όπως κληρώσεις, επιστροφή μέρους των χρημάτων που έχουν ξοδέψει με τη μορφή μπόνους, κ.α., ενώ για τις επιχειρήσεις που θα πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω συσκευών POS θα ισχύσει ο λογαριασμός στον οποίο μπαίνουν τα χρήματα από τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές κάρτες να είναι ακατάσχετος.

Με τις διατάξεις του φορο- νομοσχεδίου θα προβλέπεται η επιστροφή του φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital controls και μετά. Η ελάφρυνση αυτή θα ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια. Ο φόρος θα είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Ακόμη με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου όσοι εισπράττουν μερίσματα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως τις 30 Ιουνίου, ήτοι σε μεταγενέστερο χρόνο σε σχέση με τους λοιπούς φορολογούμενους.

Τέλος, το φορο- νομοσχέδιο θα προβλέπει την καθολική μεταφορά της αρμοδιότητας του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μέρος των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ αναμένεται να αναληφθούν από την Οικονομική Αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ