ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 1,795 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση

Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 1,795 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 1,795 δισ. ευρώ θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μέσα στους επόμενους 13 μήνες. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα λίγο πριν την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 στη Βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου σε 910 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν συνολικά τα θετικά μέτρα του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, ενώ το υπερπλεόνασμα του 2018 που διανεμηθεί μεταξύ άλλων ως κοινωνικό μέρισμα θα ανέλθει στα 885 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ και σε όρους ενισχυμένης εποπτείας το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης ανέρχεται σε 7,383 δισ. ευρώ με τον δημοσιονομικό χώρο στα 885 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση τα αντίμετρα θα ανέλθουν στα 910 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα κοστίσει 260 εκατ. ευρώ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών 177 εκατ. ευρώ, το επίδομα στέγασης 400 εκατ. ευρώ, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους 51 εκατ. ευρώ και η ειδική αγωγή 22 εκατ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο υιοθετεί τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις επί των οποίων στηρίζεται το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, με τις εξής επισημάνσεις:

-Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα επηρεαστεί από την έκβαση ορισμένων αβεβαιοτήτων που αφορούν σε εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον.
-Στο εσωτερικό, οι δημοσιονομικές ισορροπίες θα μπορούσαν να διαταραχθούν σε περίπτωση κατά την οποία θα γίνονταν δεκτές προσφυγές κατά εισοδηματικών περικοπών με υψηλό δημοσιονομικό κόστος και αμφισβητούμενη νομιμότητα.
-Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αξιολογήσουν ότι η οξύτητα των πολιτικών αντιπαραθέσεων δεν θα πρέπει να καλλιεργήσει αβεβαιότητες ως προς τους στόχους της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, σε έκταση που να επιτρέπει την ανάπτυξη καιροσκοπικών συμπεριφορών σχετικά με την εκτέλεση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών. Σε ότι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμιστεί ότι η συνεπής εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μια προεκλογική χρονιά θα έχει καίρια σημασία για την εμπέδωση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

-Οι εξελίξεις αναφορικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό και τη συμφωνία ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τους όρους του Brexit, είναι δυνατό να επιβαρύνουν τη μεταβλητότητα που έχει καλλιεργήσει ο νέος προστατευτισμός στις διεθνείς συναλλαγές και η άνοδος των τιμών των καυσίμων. Σε αυτές τις συνθήκες, θα ήταν δυσχερέστερη η επιβεβαίωση των μακροοικονομικών προβλέψεων και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ