ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομική βόμβα τα διεκδικούμενα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπάλληλων

Δημοσιονομική βόμβα τα διεκδικούμενα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπάλληλων
Pixabay

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει μια ειδυλλιακή εικόνα μοιράζοντας μερίσματα και επιδόματα, δικαστικές αποφάσεις που ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους και αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αποτελούν δημοσιονομικές νάρκες που πιθανόν να σκάσουν στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Και το σενάριο αυτό δεν είναι μακρινό. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη δημιουργήσει ένα τσουνάμι προσφυγών στα δικαστήρια από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, που διεκδικούν την επιστροφή των αναδρομικών από τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους.

Αν τελεσιδικήσουν θετικά οι υποθέσεις αυτές για όσους προσφεύγουν σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου κατά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο λογαριασμός για το Δημόσιο εκτιμάται από έγκυρες πηγές ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.

Κομισιόν, οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οικονομικοί παράγοντες, φανερά ανήσυχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δικαστικές αποφάσεις να ανατρέψουν πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα και να φέρουν έναν νέο ασφαλιστικό νόμο με επώδυνα μέτρα.

Το κύμα αγωγών από συνταξιούχους και εργαζομένους για τη διεκδίκηση αναδρομικών μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, ενώ με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζεται η έκδοση πρωτόδικων αποφάσεων για επιστροφή των κομμένων δώρων και επιδομάτων σε συνταξιούχους και εργαζομένους που προσφεύγουν στα δικαστήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ