ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα μηνύματα για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών από τη Νέα Υόρκη

Αισιόδοξα μηνύματα για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών από τη Νέα Υόρκη
Capital Link Forums

Η επιτυχής αντιμετώπιση του ζητήματος των«κόκκινων» δανείων αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα τόνισαν οι επικεφαλής των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου «Invest in Greece» της Capital Link Forums στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης ανέφερε πως οι συνθήκες ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται συνεχώς και πως οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες μετασχηματίζουν γρήγορα τα επιχειρηματικά και λειτουργικά μοντέλα τους και επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία, την ψηφιοποίηση και τα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου υποστήριξε από το βήμα του συνεδρίου πως η ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα.

«Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει τη βελτίωση της διεθνούς εμπιστοσύνης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την αυξανόμενη οικονομικής δραστηριότητα, διατηρώντας ταυτόχρονα τη θετική δυναμική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως αξιοποιώντας τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη της χώρας, οι συστημικές τράπεζες μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, διατηρώντας κεφάλαια και ενισχύοντας τα αποθέματα ρευστότητας ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης για εταιρική πίστωση.

Όπως είπε, τα εταιρικά δάνεια θα επιτρέψουν στις τράπεζες να βελτιώσουν τα έντοκα έσοδα τους και σε συνδυασμό με περαιτέρω πρωτοβουλίες περικοπής κόστους να βελτιώσει σημαντικά τα οικονομικά τους μεγέθη.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Μάρτιν Τζούρντα δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου πως οι σημαντικές εξελίξεις στο εσωτερικό πλαίσιο διαχείρισης των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας, αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να ενισχύσουν την δραστηριότητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ