ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρα στο Δημόσιο: Πώς να πάρετε τα αναδρομικά

Δώρα στο Δημόσιο: Πώς να πάρετε τα αναδρομικά
Pixabay

Διογκώνεται το κύμα για την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με δεδομένο ότι η απόφαση αφορά περίπου 470.000 εν ενεργεία υπαλλήλους, το μπαράζ των αιτήσεων και αγωγών λαμβάνει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που κόπηκαν το 2013 έχουν στη διάθεσή τους μόνο 5 εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας τους. Με την αίτηση παγώνουν το χρόνο παραγραφής και μπορούν έτσι να διεκδικήσουν αναδρομικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν πίσω τα αναδρομικά από τα δώρα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν νομικοί η αίτηση είναι απαραίτητη για να σταματήσει να τρέχει ο χρόνος παραγραφής και το επόμενο βήμα είναι η δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών με την κατάθεση αγωγών.

Οι διεκδικήσεις συνολικά κινούνται στο επίπεδο των 1.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς το 2010 τα δώρα στο Δημόσιο μειώθηκαν για όλους στα 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ για το Πάσχα και 250 ευρώ για το επίδομα αδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ