ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά... ψίχουλα για 125.000 απόστρατους

Αναδρομικά... ψίχουλα για 125.000 απόστρατους
EUROKINISSI

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των 125.000 απόστρατων αξιωματικών Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, καθώς τα αναδρομικά που έλαβαν στη βάση της κυβερνητικής ρύθμισης για τα ειδικά μισθολόγια είναι στην κυριολεξία «ψίχουλα».

Ήδη από την αρχή Νοεμβρίου, όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία για τα αναδρομικά των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια στη Βουλή, είχε καταδειχθεί πως η κυβέρνηση θα επέστρεφε μόνο ένα μέρος των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στους αποστράτους, καθώς δεν εφάρμοζε συνολικά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Αντί αύξησης σύνταξης, αυτό που έλαβαν χιλιάδες απόστρατοι ήταν ένα εφάπαξ ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ της σύνταξης προ μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια και της σύνταξης που έχουν σήμερα (στην οποία σημειωτέον δόθηκε αύξηση με το νόμο 4307/2014).

Το ποσό δε επί του οποίου υπολογίσθηκε το εφάπαξ είναι μικρότερο του αναμενόμενου, κάτι που οφείλεται στο ότι περιορίσθηκε δραστικά ο χρόνος.

Στην πράξη τα εφάπαξ αναδρομικά επιδόματα δίνονται για τις περικοπές από την 1η Αυγούστου 2012 ως την 31η Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή για 30 μήνες. Εάν είχε ακολουθηθεί το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας, δηλαδή η αναπροσαρμογή συντάξεων βάσει της αναπροσαρμογής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, τα αναδρομικά θα κάλυπταν και τα έτη 2015 και 2016, δηλαδή θα δίνονταν για 54 μήνες.

Βέβαια χθες τα δημοσιογραφικά γραφεία κατακλίσθηκαν από καταγγελίες που παρουσίαζαν ως «θολή» και απροσδιόριστη τη διαδικασία υπολογισμού του εφάπαξ ποσού, καθώς συνταξιούχοι με τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας, που αποστρατεύτηκαν με τον ίδιο βαθμό, έλαβαν διαφορετικά αναδρομικά και μάλιστα με μεγάλες διαφορές.

Χθες, οι Ενώσεις των Αποστράτων ζήτησαν εξηγήσεις και αναλυτική πληροφόρηση, δεδομένου ότι κανένας εκ των δικαιούχων δεν έλαβε εκκαθαριστικό έγγραφο ανάλυσης κρατήσεων. Από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης τους ενημέρωσαν πως τα εν λόγω εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στις 19 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ