ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικά Μισθολόγια: Στη Δικαιοσύνη ξανά οι δικαιούχοι των αναδρομικών

Ειδικά Μισθολόγια: Στη Δικαιοσύνη ξανά οι δικαιούχοι των αναδρομικών
EUROKINISSI

Νέο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη πυροδοτούν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά που έλαβαν οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων.

Οι θεσμικές ενώσεις των αποστράτων με ανακοίνωσή τους προανήγγειλαν προσφυγή στη Δικαιοσύνη και κάλεσαν την κυβέρνηση να προβεί στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι δικαιούχοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό αφού τα ποσά που είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την περασμένη Παρασκευή ήταν πολύ μικρότερα από αυτά τα οποία υπολόγιζαν και περίμεναν ότι θα εισπράξουν. Πολλοί μάλιστα με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό έλαβαν διαφορετικά ποσά.

Τα καθαρά ποσά για τους αποστράτους, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα συνταξιούχων, είναι χαμηλά για όσους έχουν κάτω από 33 έτη υπηρεσίας και μικρούς βαθμούς αποστρατείας (έως και ταγματάρχη) και κινήθηκαν στην περιοχή των 700 ευρώ. Πολλοί είδαν ποσά αναδρομικών κάτω και από 100 ευρώ για όλη την περίοδο των 47 μηνών (Αύγουστος 2012 έως Ιούνιος 2016), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν μηδενικές επιστροφές γιατί με την αναπροσαρμογή σύνταξης άλλαξαν και πήγαν σε μεγαλύτερη κλίμακα κρατήσεων.

Οι μεγάλες διαφορές στα τελικά ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων αποδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου στις υψηλές κρατήσεις.

Στα ποσά έγιναν όλες οι μειώσεις τεσσάρων νόμων που αναλογούν για το διάστημα από 1/8/2012 μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου ενώ κρατήθηκε 6% για εισφορά ασθένειας και επιπλέον 20% παρακράτηση φόρου.

Έτσι, με την παρακράτηση φόρου 20%, που έγινε μετά τις κρατήσεις, οι επιστροφές μηδενίστηκαν. Αναδρομικά έλαβαν 115.000 συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί κ.ά.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ