ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ παρουσίασε στο 10μηνο 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ παρουσίασε στο 10μηνο 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015, έναντι ελλείμματος 403 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στα capital controls εξ αιτίας των οποίων συρρικνώθηκε η δαπάνη για εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος βελτίωση κατέγραψε στο 10μηνο το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο σημείωσε πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού της δαπάνης για εισαγωγές.

Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 8%, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 14,2%. Την ίδια περίοδο τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 5,6%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ, κατά 118 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2014.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2015, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση κατά 303 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν μείωση κατά 372 εκατ. ευρώ.

Πλεόνασμα 314 εκατ. ευρώ εμφάνισε τον Οκτώβριο του 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έναντι ελλείμματος 456 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο 2014. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία αντιστάθμισε τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης, βελτίωση παρουσίασαν τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 721 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Οκτωβρίου του 2014, ως αποτέλεσμα κυρίως του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για καύσιμα, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Επίσης περιορίστηκαν σημαντικά και οι συναλλαγές που αφορούν αγοραπωλησίες πλοίων.

Αυτό οφείλεται στη μη καταγραφή της σχετικής δραστηριότητας, στο βαθμό που οι εν λόγω συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν εκτός του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Συνολικά, παρατηρήθηκε μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών αγαθών, αλλά οι εισαγωγές μειώθηκαν με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι οι εξαγωγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ