ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρούς όρους η εγγύηση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών

Με αυστηρούς όρους η εγγύηση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Καθοριστικής σημασίας είναι για την Τράπεζα της Ελλάδος ο σχηματισμός ενός συστήματος εγγυήσεων για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών (Asset Protection Scheme).

Αυτό ξεκαθάρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης της Τράπεζας Πειραιώς για την παρουσίαση των Αρχών Υπεύθυνης Στρατηγικής (Principles for Responsible Banking) του UNEP Financial Initiative.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε εμφατικά πως θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω της επιλογής δημιουργίας Asset Protection Scheme.

Να σημειωθεί πως αυτός είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και η επιδίωξη της κυβέρνησης που σε συνεργασία με το ΤΧΣ και με την τεχνική συνδρομή της JP Morgan, τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς το Δημόσιο δεν είναι διατεθειμένο να δώσει ακόμη μια φορά φθηνές εγγυήσεις στις τράπεζες σε βάρος των δημοσίων οικονομικών και των ίδιων των φορολογουμένων.

Επιπρόσθετα έχει καταδειχθεί πως για να τεθεί σε λειτουργία το Asset Protection Scheme θα απαιτηθούν περίπου 9 μήνες.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας επανήλθε σήμερα και στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει τη χρήση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών ως κεφαλαίου για το «σβήσιμο» μη εξυπηρετούμενων δάνειων, η οποία όμως έχει απορριφθεί ως λύση από κυβέρνηση και θεσμούς, διότι είναι τεχνικά δύσκολη, αμφίβολής επιτυχίας και ακριβή για τους φορολογουμένους.

Ο κ. Στουρνάρας είπε πάντως ότι η πρόταση της κεντρικής τράπεζας θα παρουσιασθεί σήμερα και αύριο σε επενδυτές στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς για το θέμα της πλήρους κάλυψης των δανείων των τραπεζών από προβλέψεις, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό είτε αφορά στα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες, είτε στα παλαιά δάνεια, είναι γνωστό στα πιστωτικά ιδρύματα εδώ και καιρό.

Το εν λόγω πλαίσιο προβλέπει ότι ως το τέλος του 2025 για όσα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) οι τράπεζες διαθέτουν εξασφαλίσεις, θα σχηματίζουν προβλέψεις στο 100% της ονομαστικής αξίας του δανείου. Για όσα παλαιά δάνεια δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2019 για να καλύψουν πλήρως τις προβλέψεις. Εάν δεν το κάνουν, ο SSM θα αφαιρεί τη διαφορά από τα κεφάλαια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ