ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Πώς υποβάλλονται - Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες από την ΑΑΔΕ

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: Πώς υποβάλλονται - Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες από την ΑΑΔΕ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορούν οι σύζυγοι να δηλώνουν μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πως επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού για τα εισοδήματα του 2018 και επομένων ετών.

Για την υποβολή των χωριστών δηλώσεων, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων θα γνωστοποιεί στην ΑΑΔΕ την επιλογή του αυτή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει στην εφαρμογή είτε με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης, είτε θα το κάνει ο εξουσιοδοτημένος λογιστής του, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του. Η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για τη γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης θα γίνεται μέσω του Taxisnet.

Εάν μόνον ο ένας εκ των συζύγων γνωστοποιήσει την επιλογή του για υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τότε ο ο άλλος σύζυγος θα ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει η Αρχή στη διάθεσή της.

H επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης θα μπορεί να ανακαλείται αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, αλλά μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή γνωστοποίησης της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. Ωστόσο, η γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται.

Τέλος, πρέπει να διευκρινισθεί ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά στα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ