ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραμούζης: Η ανάπτυξη, το «φάρμακο» για τα κόκκινα δάνεια

Καραμούζης: Η ανάπτυξη, το «φάρμακο» για τα κόκκινα δάνεια
Εurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τη συμμετοχή πολλών στελεχών από τον ελληνικό και το διεθνή τραπεζικό κλάδο διεξήχθη την Παρασκευή, στη Φρανκφούρτη, εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με θέμα την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η θεματολογία αναπτύχθηκε γύρω από τις βασικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η αγορά.

Στον εναρκτήριο λόγο του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης σχολίασε:

Οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τις πιέσεις που δημιουργεί η επιτακτική ανάγκη σημαντικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα μειώθηκε σημαντικά και τείνει να μηδενιστεί, η πρόσβαση στις αγορές βελτιώνεται αν και δεν είναι πλήρως απρόσκοπτη. Η απομόχλευση επιβραδύνεται, τα δεσμευτικά σχέδια αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκαν κανονικά, οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests τον Ιουνίο 2018 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους διατηρούνται πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παρά τη μείωση τους κατά 20 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και τη δέσμευση των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω μείωση τους κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές. Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλοδεχούμενα. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη πορεία των τραπεζών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για αυτό, παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας.

Στην τοποθέτηση του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας επεσήμανε: «Η διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, που κληροδότησε η κρίση, παραμένει κρίσιμη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, παρά τη σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Η Eurobank διαθέτει ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές σχέδιο, με σαφή οδικό χάρτη. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να ολοκληρώσουμε στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε ανακοινώσει τη συγχώνευση με τη Grivalia και αμέσως μετά τις δύο τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων 2 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ αντίστοιχα, που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τα ΝΡΕ κάτω του 15% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε τρία χρόνια. Το σχέδιό μας, που έχει συζητηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές, είναι ρεαλιστικό και αυτοτελώς υλοποιήσιμο. Ταυτόχρονα, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να είναι απολύτως συμβατό με τα πλάνα που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, που εφόσον προχωρήσουν θα διευκολύνουν περαιτέρω τη συνολικότερη διαχείριση του προβλήματος, αυξάνοντας τη δυνητική δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης δήλωσε: «Έχω την πεποίθηση ότι η Alpha Bank είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού. Επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιτύχουμε τους τεθέντες στόχους μείωσης των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας. Οι διαρθρωτικές λύσεις που εξετάζονται επί του παρόντος μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών και να μας οδηγήσουν με ταχύτερο ρυθμό στα επιθυμητά αποτελέσματα. Η σταδιακή βελτίωση που παρατηρείται στις τιμές της αγοράς ακινήτων, στο διαθέσιμο εισόδημα και στο κλίμα εμπιστοσύνης, ενισχύει τις προσπάθειές μας να αναδιαρθρώσουμε τα υγιή χαρτοφυλάκια των Πελατών μας και να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ