ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατροπή με τα αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν πίσω Δώρα και παράνομες μειώσεις

Ανατροπή με τα αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν πίσω Δώρα και παράνομες μειώσεις
pixabay

Κατά το δοκούν εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις συνταξιούχων, τις αποφάσεις δικαστηρίων, και σε άλλες ασκεί έφεση για να μην πληρώσει αναδρομικά, ενώ σε ορισμένες σπεύδει να πληρώσει τα ποσά που επιδικάζουν τα δικαστήρια.

Σε δύο δικαιωθέντες συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ πλήρωσε αναδρομικά με ποσά 3.400 και 3.600 ευρώ από τις μειώσεις του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, όπως τονίζεται από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ζητώντας να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που κερδίζουν πρωτόδικες αποφάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αναφέρεται στη σχετική επιστολή ότι ήδη καταβλήθηκαν ποσά σε ενάγοντες συνταξιούχους με την υπ’ αριθμ. 3429/2018 απόφαση του 8ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ύστερα από γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη μη άσκηση ενδίκων μέσων, από τον ΕΦΚΑ, και ζητείται ανάλογη μεταχείριση για όσους έχουν δικαιωθεί ή πρόκειται να δικαιωθούν στο μέλλον με παρόμοιες αποφάσεις δικαστηρίων.

Την ίδια στιγμή, απόφαση του Μισθοδικείου του 2017 δικαίωσε συνταξιούχους δικαστικούς για τις αντισυνταγματικές περικοπές των νόμων 4051 και 4093 και επεστράφησαν όχι μόνον οι μειώσεις με αναδρομικά, από το 2015 και μετά, αλλά και η 13η και η 14η σύνταξη (Δώρα), η ολοσχερής κατάργηση των οποίων από το 2013 και μετά κρίθηκε επίσης αντισυνταγματική από τον Ιούνιο του 2015.

Διαβάστε επίσης:
Αύξηση 11% στις κατώτατες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών
Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται στον ιδιωτικό τομέα
Επίδομα τριετιών: Δείτε εάν δικαιούστε επιπλέον μισθό έως 195 ευρώ το μήνα

Νέες αποφάσεις

Πέραν αυτών, όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων που έχουν εκδοθεί μέσα στο 2018 (συνολικά 80 πρωτόδικες αποφάσεις), καθώς και οι πρώτες νέες αποφάσεις που έχουν βγει από τις αρχές του 2019, δικαιώνουν τους συνταξιούχους με το ίδιο σκεπτικό, ότι δηλαδή τα Ταμεία πρέπει να επιστρέψουν τις παρανόμως επιβαλλόμενες περικοπές, διότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να διακοπούν από τις 10 Ιουνίου του 2015 και μετά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στις νέες αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια, το χρονικό διάστημα επιστροφής των παράνομων περικοπών ορίζεται από 1ης Ιουλίου 2015 έως και 2018, δηλαδή έως 42 μήνες, καθώς για αυτή την περίοδο το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζει δικαίωμα αποζημίωσης (αναδρομικά) στους συνταξιούχους, εξαιτίας των παράνομων μειώσεων από τους νόμους 4051 και 4093.

Επανυπολογισμός

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι η υποχρέωση για επιστροφή αναδρομικών δεν πηγαίνει πέραν του Μαΐου του 2016, δηλαδή 11 μήνες (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016), με τον ισχυρισμό ότι από τον Μάιο του 2016 και μετά οι συντάξεις επανυπολογίστηκαν σε χαμηλότερα ποσά με το νόμο Κατρούγκαλου και δεν περιλαμβάνουν τις παράνομες περικοπές!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ