ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής: Πώς το «άτακτο» Brexit θα επηρεάσει τις συναλλαγές Ελλάδας - Βρετανίας

Πιτσιλής: Πώς το «άτακτο» Brexit θα επηρεάσει τις συναλλαγές Ελλάδας - Βρετανίας
EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Στις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για την ελληνική οικονομία ένα «άτακτο» Brexit αναφέρθηκε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα εκδήλωσης του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα: “No Deal Brexit”.

Ο κ. Πιτσιλής ξεκαθάρισε πως μια άτακτη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα σημαίνει πως δεν θα υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ των 27.

«Η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα κράτη-μέλη προς το Ηνωμένο Βασίλειο και αντίστροφα, θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες», υπογράμμισε ο κ. Πιτσιλής.

Κάνοντας μια συνοπτική παρουσίαση στις συνέπειες από ένα «άτακτο» Brexit ο κ. Πιτσιλής εστίασε στην αιφνίδια αλλαγή των κανόνων που θα διέπουν τις συναλλαγές μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, και στο ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των εμπορευματικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit θα καταστεί πιο πολύπλοκη και θα έχει μεγαλύτερο κόστος.

Όπως είπε, στο περιβάλλον αυτό η ΑΑΔΕ θα πρέπει να συμβάλει στην εξοικείωση, το ταχύτερο δυνατό, ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που έχουν εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους κανόνες της ΕΕ που θα ισχύουν μετά το Brexit και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών και επιβατικής κίνησης για τις οποίες θα απαιτούνται πλέον τελωνειακές διατυπώσεις και έλεγχοι.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως για το 2018, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα ανήλθαν σε 4.200.000 περίπου έναντι 13.500.000 περίπου επιβατών τρίτων χωρών. Ομοίως τόνισε πως αναμένεται αύξηση κατά 5.850 των εισερχόμενων ταχυδρομικών δεμάτων ημερησίως, όταν σήμερα τελωνίζονται περίπου 1.200 ημερησίως!

Όπως είπε, προκειμένου η ΑΑΔΕ να ανταποκριθεί στις παραπάνω προκλήσεις, προετοιμάζεται εντατικά, έχοντας ήδη αναπτύξει προληπτικά σχέδιο δράσης γύρω από δύο άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά στην ενημέρωση, με τη δημιουργία ειδικής σελίδας στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, η οποία θα τεθεί σε λειτουργία από τις 18.03.2019, και θα περιλαμβάνει ειδικές θεματικές που αφορούν επιχειρήσεις και πολίτες, έκδοση οδηγιών κ.λ.π..
  • Ο δεύτερος αφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του όγκου των συναλλαγών και της

επιβατικής κίνησης. Έχουμε αναπτύξει σχέδιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής με το αναγκαίο προσωπικό, θέμα για το οποίο είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με την πολιτική ηγεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ