ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων
Pixabay

Διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων, ενόψει και της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου,  σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της.

Με τη διάταξη αυτή, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα γλιτώσουν εισφορά από 100 έως 500 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των αναδρομικών και του συνολικού εισοδήματος του δικαιούχου.

Βάσει των υφιστάμενων διατάξεων, ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί και συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων θα έπρεπε να πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές από 2,2% έως 10%, η οποία μάλιστα θα έπρεπε να επιβληθεί στο συνολικό φορολογητέο ποσό των αναδρομικών και όχι στο καθαρό που προέκυψε μετά την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος 20%.

Η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα αναδρομικά προβλέπεται άλλωστε σε απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που εκδόθηκε τον Ιανουάριο και καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την απόφαση, «τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν στο φορολογικό έτος 2018 στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων και τους συνταξιούχους θεωρούνται ως εισοδήματα και επιδόματα αυτοτελώς φορολογούμενα και δεν εξαιρούνται από την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

Η εν λόγω απόφαση ξεκαθάριζε, πάντως, πως τα ποσά αυτά δεν θα προστεθούν στα φορολογητέα εισοδήματα των δικαιούχων και έτσι δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος».

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έρχεται τώρα να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς δρομολογεί την εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ